Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

V Anglicku nemá 90 percent pacientov na JIS posilňovaciu dávku

Na snímke britský premiér Boris Johson. Foto: TASR/AP

Dnes to uviedol britský premiér Boris Johnson.

Londýn 29. decembra (TASR) - Zhruba 90 percent všetkých covidových pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) v Anglicku nemá posilňovaciu dávku protikoronavírusovej vakcíny, povedal v stredu britský premiér Boris Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Predseda vlády počas návštevy jedného z vakcinačných centier v Anglicku naliehal na spoluobčanov, aby sa nechali zaočkovať treťou dávkou vakcíny, čo označil za "životne dôležité" rozhodnutie.

"Hovoril som s lekármi, ktorí mi povedali, že podiel ľudí na JIS, ktorí nedostali posilňovaciu dávku, dosahuje 90 percent," povedal predseda vlády v stredoanglickom meste Milton Keynes.

Nezaočkovaní ľudia majú "osemkrát väčšiu šancu, že budú hospitalizovaní," upozornil premiér.

Británia v súčasnosti zažíva ďalšiu vlnu pandémie v dôsledku šírenia vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron. Anglicko aj Wales hlásili v utorok dosiaľ najvyšší denný nárast nových prípadov nákazy od vypuknutia pandémie.

Tretiu dávku vakcíny dostalo v Británii zatiaľ vyše 32,5 milióna ľudí, uviedol Johnson. Približne 2,4 milióna ľudí dostalo druhú dávku vakcíny pred viac ako šiestimi mesiacmi a doteraz nedostali tretiu, dodal.

Regionálne vlády v Severnom Írsku, Škótsku a Walese na rozdiel od Anglicka reagovali na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu sprísnením proticovidových opatrení. Anglicko podobné opatrenia podľa Johnsona nepotrebuje, a to vďaka vysokému počtu ľudí zaočkovaných treťou dávkou.

Ústredná vláda v Londýne nepristúpila ani k ďalším obmedzeniam počas sviatkov, čo Johnson zdôvodnil údajmi o relatívne miernom priebehu (choroby spôsobenej) omikronom. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však varovala pred podceňovaním tohto nového variantu.