Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Johnson: Dodatočná dávka je dostupná pre všetkých dospelých v Anglicku

Britský premiér Boris Johnson počas návštevy očkovacieho centra v Londýne v pondelok 13. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme v najbližších týždňoch poskytli milióny ďalších posilňujúcich dávok, uviedol britský premiér.

Londýn 14. decembra (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v pondelok oznámil, že do konca tohto roka bude mať každá osoba vo veku od 18 rokov v Anglicku možnosť dať sa zaočkovať dodatočnou dávkou. Pred niektorými očkovacími strediskami sa už počas pondelka tvorili dlhé rady, napísala v utorok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Johnson na Twitteri napísal, že na dodatočnú dávku sa počas pondelka prihlásilo viac ako pol milióna osôb.

"Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme v najbližších týždňoch poskytli milióny ďalších posilňujúcich dávok," napísal.

Osoby nad 30 rokov, ktoré sú viac ako dva mesiace od podania druhej dávky, si od pondelka prostredníctvom internetu môžu objednať termín podania tretej dávky. Od stredy budú mať túto možnosť aj ľudia vo veku 18 a viac rokov, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Premiér takisto upozornil na nebezpečenstvo spojené s novým koronavírusovým variantom omikron, proti ktorému dve dávky vakcíny na poskytnutie dostatočnej ochrany nestačia. Zároveň sa poďakoval občanom, ktorí sa už na dávku prihlásili, a požiadal ich, aby povzbudili aj svojich rodinných príslušníkov a známych.

Na niektorých miestach v Británii od pondelka fungujú očkovacie strediská, kde nie je potrebné objednať sa. Pred niektorými z nich sa však tvorili dlhé rady a ľudia na podanie vakcíny čakali až päť hodín.