Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Juhoafrická republika zrušila karanténu pre nakazených bez symptómov

Na archívnej snímke z 3. decembra 2021 obyvatelia čakajú na vakcíny proti ochoreniu COVID-19 počas očkovania v juhoafrickom meste Lawley. Foto: TASR/AP

Príslušné zmeny boli schválené na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí vlády, ktorá ich zdôvodnila klesajúcim počtom prípadov nákazy a nárastom zaočkovanosti a kolektívnej imunity.

Johannesburg 1. februára (TASR) - Úrady v Juhoafrickej republike (JAR) zrušili v pondelok povinnú karanténu pre osoby nakazených koronavírusom, u ktorých sa neprejavujú symptómy ochorenia COVID-19. S odvolaním sa na vyjadrenie miestnej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

Rozhodnutie o zrušení povinnej karantény, ktoré sa týka aj asymptomatických kontaktov infikovaných osôb, bolo prijaté v situácii, keď v krajine odznieva štvrtá vlna pandémie.

Skrátená bola aj doba izolácie pre nakazených so symptómami ochorenia, a to z desať na sedem dní. Príslušné zmeny boli schválené na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí vlády, ktorá ich zdôvodnila klesajúcim počtom prípadov nákazy a nárastom zaočkovanosti a kolektívnej imunity.

V Juhoafrickej republike, ktorú koncom vlaňajšieho novembra ako prvú krajinu na svete zasiahla mohutná vlna pandémie, vyvolaná vysoko nákazlivým variantom omikron, platí v súčasnosti najnižšia z piatich úrovní epidemiologického varovania. Vlna šírenia omikronu v JAR kulminovala približne mesiac a obmedzenia sa začali postupne uvoľňovať od konca decembra.

"Podiel ľudí s imunitou voči COVID-19 sa výrazne zvýšil a v niektorých séro-epidemiologických prieskumoch prevyšuje 60-80 percent," uvádza sa vo vyhlásení vlády JAR. "Z informácií zhromaždených systémom ministerstva zdravotníctva vyplýva, že Juhoafrická republika prekonala štvrtú vlnu (pandémie)".

Na pondelkovo zasadnutí vlády sa tiež rozhodlo o obnovení prezenčného vyučovania žiakov prvého a druhého stupňa základných a špeciálnych škôl, pričom bola zrušená aj povinnosť zachovávať metrové rozstupy.

Pandémia koronavírusu postihla JAR najviac spomedzi afrických krajín. Celkovo tam zaznamenali už 3,6 milióna nakazených a vyše 95.000 úmrtí. V pondelok bolo hlásených 1366 nových infekcií a 71 úmrtí.