Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Juhoafrický prezident mal pozitívny test, lieči sa s miernymi príznakm

Na snímke Cyril Ramaphosa Foto: TASR/AP

Ramaphosa označil vlastné ochorenie za upozornenie pre všetkých obyvateľov JAR, aby sa dali zaočkovať a konali opatrne.

Johannesburg 12. decembra (TASR) – Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa mal v nedeľu pozitívny test na koronavírus. S miernymi príznakmi ochorenia sa lieči, oznámila jeho kancelária. Informácie priniesli agentúry AP a AFP.

Ramaphosa sa podľa oznámenia začal počas dňa cítiť zle a test mu potvrdil COVID-19. Ostane preto v domácej izolácii v Kapskom Meste, kde ho bude monitorovať vojenská zdravotnícka služba. Jeho povinnosti prevezme na ďalší týždeň viceprezident David Mabuza.

Ramaphosa (69) je plne zaočkovaný. V oznámení jeho kancelárie sa neuvádzalo, či sa nakazil koronavírusovým variantom omikron, ktorého výskyt koncom novembra po prvý raz potvrdili vedci práve v Juhoafrickej republike (JAR).

Ramaphosa označil vlastné ochorenie za upozornenie pre všetkých obyvateľov JAR, aby sa dali zaočkovať a konali opatrne. Vakcinácia podľa neho zostáva najlepšou ochranou pred vážnym ochorením a hospitalizáciou.

JAR zaznamenáva v poslednom období opätovný výrazný nárast infekcií. V nedeľu v krajine hlásili viac než 18.000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Zdravotnícke úrady odhadli, že vo vyše 70 percent z nich ide o variant omikron.