Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Koronavírus

Južná Kórea pozastaví pre koronavírus bezvízový styk s 90 krajinami

Ľudia v ochranných rúškach prechádzajú okolo kampane členov Armády spásy, ktorí robia verejnú zbierku pre charitu v rámci darovania ochranných rúšok a peňazí pre chudobných ľudí v súvislosti s rapídnym šírením nového koronavírusu na ulici v Soule. Foto: TASR/AP

Opatrenie bude platiť od budúceho pondelka. Uvedením do platnosti sa 90-dňové víza, ktoré Južná Kórea vydala pred 5. aprílom, stávajú neplatné.

Soul 9. apríla (TASR) - Južná Kórea pozastaví bezvízový styk s 90 krajinami sveta. Pre občanov týchto štátov nebude udeľovať ani výnimky z vízového programu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Jonhap, ktorá sa odvoláva na spoločné vyhlásenie ministerstiev zahraničných vecí a spravodlivosti.

Opatrenie bude platiť od budúceho pondelka. Uvedením do platnosti sa 90-dňové víza, ktoré Južná Kórea vydala pred 5. aprílom, stávajú neplatné.

Cudzinci, ktorí už majú víza, ale ešte nie sú v krajine, musia požiadať o nové. Výnimky platia pre diplomatov, pracovníkov leteckých spoločností a vysokokvalifikovaných pracovníkov s vízami C-4. Vláda upozornila, že proces získania víza bude podliehať prísnejšej kontrole. Uchádzači budú napríklad musieť predložiť certifikát, ktorý preukáže, že nemajú koronavírus.

Cudzinci, ktorí už sú v Južnej Kórei, budú po vypršaní platnosti súčasných víz musieť krajinu opustiť.

Prísnejší vízový režim Južná Kórea zaviedla v dôsledku nárastu tzv. dovezených prípadov nákazy koronavírusu. Z celkového počtu 10.423 potvrdených prípadov pochádza zo zahraničia 861.

Sprísnenie vízového režimu sa netýka Spojených štátov, ktoré naďalej umožňujú Juhokórejčanom vstup do krajiny. Takisto sa netýka krajín, ktoré s Južnou Kóreu nemajú dohodu o bezvízovom styku, ako napríklad Čína.