Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Koronavírus

Kambodža pre koronavírus medzi mníchmi ruší sviatok mŕtvych

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zhruba 98 percent dospelého obyvateľstva krajiny dostalo už najmenej jednu dávku vakcíny proti koronavírusu.

Phnom Penh 24. septembra (TASR) – Kambodža predčasne zruší tradičný „sviatok mŕtvych", počas ktorého budhistickí veriaci vzdávajú úctu svojim zosnulým príbuzným. Dôvodom je koronavírus, ktorý sa v hlavnom meste Phnom Penh rozšíril medzi mníchmi. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Počas dvojtýždňového sviatku s khmérskym názvom Pťum Ben veriaci po celej krajine navštevujú pagody, kde sa modlia a obetujú potraviny duchom svojich predkov.

Tohtoročný sviatok sa začal ešte v stredu, cez víkend sa však predčasne skončí po tom, čo sa zistilo, že takmer 50 budhistických mníchov malo pozitívny test na koronavírus. Úrady ich kláštor v metropole Phnom Penh zatvorili, píše AFP.

Zrušenie osláv bolo „nevyhnutné v záujme kontroly šírenia ochorenia COVID-19... v čase, keď Kambodža opätovne otvára školy a plánuje znovu otvoriť krajinu," povedal premiér Hun Sen.

Kambodža sa pandémii vlani z veľkej časti vyhla, stúpajúci počet infekcií však vyústil do viac než 105.000 prípadov a približne 2200 úmrtí.

Krajina však jednako získala uznanie a rýchlu očkovaciu kampaň. Kambodžské ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že zhruba 98 percent dospelého obyvateľstva dostalo už najmenej jednu dávku vakcíny proti koronavírusu.