Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Provincia Ontário vyhlásila pre protest kamionistov stav núdze

Polícia kráča po Albert Street pred nákladnými autami, ktoré protestujú proti premiérovi Justinovi Trudeauovi a federálnej liberálnej vláde voči obmedzeniam COVID-19, v piatok 11. februára 2022 v Ottawe. Foto: TASR/AP

Premiér Ontária Doug Ford obyvateľov Ottawy ubezpečil, že podnikne všetky potrebné kroky, aby sa čo najskôr mohli vrátiť k svojim podnikateľským aktivitám.

Ottawa 11. februára (TASR) - Kanadská provincia Ontário vyhlásila v piatok stav núdze v súvislosti s protestmi kamionistov proti pandemickým opatreniam, ktoré ochromili kanadské hlavné mesto Ottawa a paralyzovali obchodovanie so susednými Spojenými štátmi. Oznámil to v piatok premiér Ontária Doug Ford, ktorého citovala agentúra AFP.

"Urobíme všetky potrebné kroky, aby sme zaistili, že dôjde k znovuotvoreniu hraníc," povedal Ford na tlačovej konferencií. Demonštrantov zároveň varoval, že im hrozia vysoké pokuty aj väzenské tresty, ak svoju "nelegálnu blokádu" neukončia.

Obyvateľov Ottawy zase ubezpečil, že podnikne všetky potrebné kroky, aby sa čo najskôr mohli vrátiť k svojim podnikateľským aktivitám.

"Zvolám vládny kabinet, aby využil zákonné orgány na urýchlené prijatie príkazov, ktoré jasne ozrejmia, že blokovať a brániť pohybu tovaru, ľudí a služieb po kritickej (cestnej) infraštruktúre je nezákonné a trestné," dodal Ford.

Protestná akcia v kanadskom hlavnom meste Ottawa sa začala koncom januára príchodom stoviek kamiónov. Tento tzv. Konvoj slobody (Freedom Convoy) a jeho stúpenci sa "utáborili" neďaleko kanadského parlamentu a vyhlasujú, že budú protestovať, pokým nebudú zrušené pandemické obmedzenia. Protesty podnietila požiadavka kanadských úradov týkajúca sa očkovania kamionistov vracajúcich sa z USA.

Na archívnej snímke kamionisti vešajú kanadskú vlajku na zaparkovaný kamión počas protestu proti covidovým opatreniam v Ottawe v stredu 2. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Vodiči kamiónov žiadajúci zrušenie všetkých epidemiologických obmedzení vlády medzičasom zablokovali aj tri hraničné priechody do USA, pripomína AFP. Kanadská aliancia kamionistov sa od protestov dištancovala a pripomenula, že "drvivá väčšina" šoférov nákladných áut v Kanade je zaočkovaná.

Protestujúcimi kanadskými kamionistami sa medzičasom inšpirovali odporcovia protiepidemických opatrení vo viacerých ďalších krajinách. Obdobná demonštrácia sa v piatok koná aj vo francúzskom hlavnom meste Paríž, a to aj napriek zákazu zo strany tamojších úradov.