Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Kanadský premiér Trudeau vyzval obyvateľov, aby ostali doma

Justin Trudeau, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trudeau a predstavitelia jeho vlády uviedli, že Kanada sa rozhodla obmedziť počet odletov a príletov zo zámoria a posilniť kontroly.

Ottawa 13. marca (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau vyzval v piatok svojich spoluobčanov, aby zrušili plánované cesty do zahraničia, okrem tých nevyhnutných, a pomohli tak obmedziť šírenie nového koronavírusu. Trudeau sa takto vyjadril deň po tom, ako testy potvrdili, že jeho manželka je nakazená koronavírusom, informovala agentúra AFP.

"Odporúčame Kanaďanom, aby sa vyhli všetkým nie-nevyhnutným cestám mimo krajiny," povedal premiér, ktorý je momentálne v 14-dňovej domácej izolácii, rovnako ako aj jeho manželka Sophie, u ktorej testy preukázali ochorenie COVID-19. Trudeau sa k spoluobčanom prihovoril zo svojej rezidencie v Ottawe.

Trudeau a predstavitelia jeho vlády tiež uviedli, že Kanada sa rozhodla obmedziť počet odletov a príletov zo zámoria a posilniť kontroly, ktorým sa pasažieri podrobia, aby sa zistilo či nemajú príznaky nákazy vírusom. V kanadských vodách sa zároveň až do konca júna nebudú môcť plaviť lode s viac ako 500 pasažiermi a členmi posádky na palube.

V Kanade v piatok evidovali celkovo 157 nakazených koronavírusom, ktorý si tam dosiaľ vyžiadal aj jedno úmrtie. Testovaných bolo podľa miestach úradov vyše 15.000 ľudí. Manželka premiéra, Sophie Grégoire-Trudeauová, sa dala otestovať po návrate z Británie, keďže sa u nej objavili príznaky podobné "miernej chrípke".