Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Kanadská provincia Ontário zruší očkovacie pasy

Čašník kontroluje zákazníkovi vakcinačný preukaz pri vstupe do reštaurácie. Foto: TASR/AP

Na zrušenie opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu vyzývajú demonštranti, ktorí blokujú kanadskú metropolu Ottawa v provincii Ontário, už vyše dvoch týždňov.

Ottawa 14. februára (TASR) - Premiér kanadskej provincie Ontário Doug Ford v pondelok oznámil, že zruší požiadavku na preukazovanie sa očkovacími pasmi. Provincia Ontário je už viac než dva týždne epicentrom protestov proti opatreniam súvisiacim s koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ideme sa zbaviť pasov," povedal Ford na tlačovej konferencii s tým, že drvivá väčšina ľudí je proti koronavírusu zaočkovaná a vrchol vlny vyvolanej koronavírusovým variantom omikron pominul.

Na zrušenie opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu vyzývajú demonštranti, ktorí blokujú kanadskú metropolu Ottawa v provincii Ontário, už vyše dvoch týždňov, pripomína AFP.

Polícia v nedeľu rozohnala protestujúcich, ktorí blokovali most Ambassador Bridge medzi Kanadou a americkým mestom Detroit – kľúčovú obchodnú spojnicu. Demonštranti však naďalej blokovali hraničné priechody v Alberte a Manitobe nákladnými autami a poľnohospodárskymi zariadeniami.

Podľa kanadskej verejnoprávnej televízie CBC je premiér Justin Trudeau pripravený použiť zákon o mimoriadnych situáciách, aby dal vláde dodatočné právomoci v prípade národnej krízy.

Uvoľňovanie zdravotníckych opatrení v Ontáriu sa začne vo štvrtok 17. februára odstránením "všetkých kapacitných obmedzení okrem športových podujatí, koncertov a divadiel, ktoré budú obmedzené na 50 percent, niektoré podujatia s vysokým rizikom budú tiež obmedzené na 25 percent", spresnil Ford.

Samotný očkovací pas bude zrušený 1. marca, píše AFP.