Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Kanadskí poslanci odhlasovali uzavretie parlamentu na 5 týždňov

Na archívnej snímke kanadský premiér Justin Trudeau a jeho manželka Sophie Grégoireová-Trudeauová. Foto: TASR/AP

Premiér Justin Trudeau,ktorého manželke testy vo štvrtok potvrdili prítomnosť tohto patogénu, povedal, že jeho vláda pravdepodobne vydá odporúčanie pre obyvateľov,aby radšej necestovali do zahraničia.

Toronto 13. marca (TASR) - Kanadský parlament preventívne uzavrú najmenej na najbližších päť týždňov s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Rozhodli o tom v piatok poslanci dolnej komory parlamentu, informovala agentúra AP.

Premiér Justin Trudeau, ktorého manželke testy vo štvrtok potvrdili prítomnosť tohto patogénu, povedal, že jeho vláda pravdepodobne vydá odporúčanie pre obyvateľov, aby radšej necestovali do zahraničia s výnimkou nevyhnutných prípadov.

Trudeau svoj štvrtkový pracovný program strávil online a telefonickou komunikáciou zo svojho domu. Okrem iného sa spojil s americkým prezidentom Donaldom Trumpom či britským premiérom Borisom Johnsonom.

"Sophie Grégoire-Trudeauová bola dnes (vo štvrtok) na základe odporúčaní lekárov testovaná na (ochorenie) COVID-19. Test bol pozitívny," informoval vo štvrtok úrad kanadského premiéra. Po poskytnutí lekárskej pomoci zostane Trudeauová zatiaľ v izolácii.

Úrad vlády takisto oznámil, že samotný Trudeau je zdravý a nevykazuje nijaké symptómy ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2. Na odporúčanie lekárov zostane v 14-dňovej izolácii, ale nebude testovaný a v piatok vystúpi s príhovorom k občanom Kanady.

Trudeau a jeho manželka krátko predtým oznámili, že idú do karantény. U Trudeauovej sa totiž po návrate z Británie objavili príznaky podobné "miernej chrípke".