Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Koronavírus

Kazachstan uzavrie Nur-Sultan a Alma-Atu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvý prípad ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2, potvrdili v Kazachstane 13. marca.

Nur-Sultan 17. marca (TASR) - Kazachstan uzavrie svoju metropolu Nur-Sultan, ako aj najväčšie mesto Alma-Atu po tom, ako v nich boli potvrdené prípady nového koronavírusu SARS-CoV-2. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie kazašskej krízovej komisie o tom informovali agentúry Ruters a TASS.

Úrady v rámci týchto opatrení v oboch mestách nariadili obmedzenia pohybu, prerušili prevádzku verejnej dopravy a vyzvali reštaurácie, aby poskytovali len donáškovú službu.

Ako napísala agentúra TASS, kazašský minister zdravotníctva Elžan Birtanov v utorok oznámil potvrdenie 14 nových prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2. Minister zároveň zdôraznil, že boli identifikované všetky osoby, ktoré prišli s nakazenými do kontaktu.

"Vláda má situáciu pod kontrolou. Štátna komisia pokračuje vo svojej práci. Robíme všetko pre to, aby sme zabránili ďalšiemu šíreniu vírusu a poskytovali potrebnú zdravotnú starostlivosť obyvateľstvu. Máme potrebné zásoby zdravotníckeho materiálu a diagnostických prostriedkov," povedal Birtanov.

Prvý prípad ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2, potvrdili v Kazachstane 13. marca. Celkový počet infikovaných odvtedy vrátane najnovších prípadov stúpol na 27.

V nedeľu na šírenie tohto potenciálne smrteľného infekčného ochorenia reagoval aj kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev, ktorý vyhlásil výnimočnú situáciu s platnosťou od 16. marca do 15. apríla.