Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

KĽDR plánuje v novembri spustiť očkovanie proti covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Severokórejská vláda oznámila plány na vakcináciu obyvateľstva krajiny prvýkrát od začiatku pandémie ochorenia COVID-19, píše AFP.

Pchjongjang 9. septembra (TASR) - Severná Kórea začne svojich obyvateľov očkovať proti ochoreniu COVID-19 približne v novembri, uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. Deje sa tak len mesiac po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un deklaroval víťazstvo v boji proti covidu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Popri zodpovednom podávaní vakcín musíme všetkým občanom odporučiť, aby od novembra nosili na ochranu vlastného zdraviam rúška," povedal Kim.

Dodal, že severokórejskí zdravotnícki odborníci sa domnievajú, že u tamojšej populácie sa hladina protilátok – získaných počas epidémie, ktorú Pchjongjang potvrdil v máji – do októbra zníži.

Severokórejská vláda oznámila plány na vakcináciu obyvateľstva krajiny prvýkrát od začiatku pandémie ochorenia COVID-19, píše AFP. Agentúra KCNA vo svojej piatkovej správe bližšie nešpecifikovala, odkiaľ má KĽDR proticovidové vakcíny.

Severná Kórea vlani pre obavy z vedľajších účinkov odmietla plánované dodávky očkovacích látok proti covidu od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca. Tieto dodávky sa mali realizovať v rámci systému zdieľania vakcín COVAX.

Komunistický režim v Pchjongjangu oficiálne priznal prvý prípad nákazy koronavírusom 12. mája 2022, teda viac než dva roky od začiatku globálnej pandémie. Kim následne vyhlásil celoštátny stav núdze a lockdown, pričom odmietol viaceré ponuky medzinárodného spoločenstva na pomoc v boji proti rozsiahlemu šíreniu covidu v Severnej Kórei.

Kim Čong-unova sestra Kim Jo-džong v auguste priznala, že severokórejský vodca počas vlny šírenia ochorenia COVID-19 v KĽDR ochorel a dostal "vysokú horúčku".

Severná Kórea od konca apríla podľa oficiálnych údajov zaznamenala takmer 4,8 milióna prípadov nákazy "horúčkou" – ako covid v KĽDR nazývajú – a 74 úmrtí. Odborníci oficiálnu bilanciu Pchjongjangu spochybňujú, pretože izolovaná KĽDR má jeden z najhorších systémov zdravotnej starostlivosti na svete, približuje AFP.