Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

KĽDR vyzýva na prísnejšie opatrenia proti pandémii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výzva, podľa ktorej predstavitelia KĽDR nesmú poľaviť v ostražitosti, sa objavila v deň, keď Južná Kórea zrušila všetky protipandemické opatrenia s výnimkou povinnosti nosenia rúšok.

Soul 18. apríla (TASR) - Severná Kórea v pondelok opäť vyzvala svojich štátnych zamestnancov na zintenzívnenie úsilia, ktoré má v krajine zabrániť šíreniu infekčného ochorenia COVID-19. Uvádza sa to v správe, ktorú priniesli štátom kontrolované noviny Rodong sinmun. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Výzva, podľa ktorej predstavitelia KĽDR nesmú poľaviť v ostražitosti, sa objavila v deň, keď Južná Kórea zrušila všetky protipandemické opatrenia s výnimkou povinnosti nosenia rúšok.

Jonhap poznamenal, že ide o významný krok k návratu Južnej Kórey k stavu obvyklému pred pandémiou.

Naopak, denník Rodong Sinmun, orgán Kórejskej strany pracujúcich, v pondelkovom vydaní vyzval úradníkov a členov strany v KĽDR, aby zostali ostražití, pretože pandémia sa "každým dňom zhoršuje".

Článok obsahuje aj apel, aby sa v KĽDR dôkladnejšie dodržiavali a vymáhali protipandemické opatrenia.

V dokumente sa uvádza, že rýchle šírenie variantu omikron od konca minulého roka ešte viac zhoršilo pandémiu, pričom vysoká infekčnosť sa pripisuje subvariantu BA.2.

Severokórejský režim od začiatku pandémie tvrdí, že v KĽDR neevidujú žiadny prípad nákazy koronavírusom. Na druhej strane však KĽDR od januára 2020, krátko po vypuknutí pandémie vo svete, zaviedla pomerne prísne hraničné kontroly, zakázala cesty turistov, požiadala zahraničných diplomatov, aby opustili krajinu, a výrazne obmedzila cezhraničnú dopravu a obchod.

Toto ďalšie uzavretie sa KĽDR pred svetom vyvolalo dodatočné napätie v ekonomike, ktorou už otriasli desaťročia zlého riadenia a ochromujúce sankcie zavedené v súvislosti s programom vývoja a výroby jadrových zbraní v Severnej Kórei.