Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

KĽDR zrušila povinnosť nosenia rúšok

Muž s maskou na tvár používa ventilátor na ochladenie počas mimoriadne horúceho dňa, keď ide cez ulicu v centrálnej obchodnej štvrti v Pekingu, piatok 5. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že opatrenia sa zmiernili, keďže "táto kríza verejného zdravia bola v krajine zažehnaná".

Soul 14. augusta (TASR) - Severná Kórea zrušila povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest a zmiernila aj ďalšie protipandemické opatrenia. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, čo severokórejský vodca Kim Čong-un deklaroval víťazstvo v boji proti covidu. Vo štvrtok to oznámila agentúra AFP s odvolaním sa na štátne médiá v Pchjongjangu.

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že opatrenia sa zmiernili, keďže "táto kríza verejného zdravia bola v krajine zažehnaná". Dodala, že povinné nosenie rúšok bolo zrušené na celom území KĽDR s výnimkou prihraničných oblastí.

Komunistický režim v Pchjongjangu oficiálne priznal prvý prípad nákazy koronavírusom 12. mája 2022, teda viac než dva roky od začiatku globálnej pandémie. Kim následne vyhlásil celoštátny stav núdze a lockdown, pričom odmietol viaceré ponuky medzinárodného spoločenstva na pomoc v boji proti rozsiahlemu šíreniu koronavírusu v krajine.

Aj Kim Čong-un počas vlny šírenia covidu v KĽDR ochorel a dostal "vysokú horúčku". Priznala to jeho sestra Kim Jo-džong, ktorá súčasne vyhlásila, že šírenie nového koronavírusu v Severnej Kórei zavinila Južná Kórea a pohrozila odplatou.

Epidémia v KĽDR kulminovala v polovici mája, keď denne pribúdalo aj niekoľko stotisíc prípadov ľudí s príznakmi "horúčky", ako o tom referovali severokórejské oficiálne médiá, zrejme pre nedostatok testovacích kapacít. Nové prípady nákazy v krajine nezaznamenali od 29. júla.

KĽDR od konca apríla zaznamenala 4,8 milióna prípadov nákazy "horúčkou" a 74 úmrtí. Táto izolovaná ázijská krajina má podľa odborníkov jednu z najhorších systémov zdravotnej starostlivosti, nedostatočne vybavené nemocnice, málo jednotiek intenzívnej starostlivosti a žiadne lieky či vakcíny proti covidu, píše AFP.