Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Koronavírus

Kolumbia zakáže všetkým cestujúcim zo zahraničia vstup na svoje územie

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Kolumbia má doposiaľ 108 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. V krajine nikto na ochorenie COVID-19 nezomrel.

Bogota 19. marca (TASR) - Kolumbijský prezident Iván Duque vo štvrtok oznámil, že Kolumbia pre obavy zo šírenia nového koronavírusu zakáže vstup na svoje územie všetkým cestujúcim zo zahraničia vrátane Kolumbijčanov. Opatrenia nadobudnú účinnosť od pondelkovej polnoci. Informovala o tom agentúra Reuters.

Táto andská krajina v boji proti šíreniu koronavírusu zatvorila na začiatku týždňa svoje pozemné, námorné a riečne hranice a povolila vstup cez letiská iba kolumbijským občanom a cudzincom s trvalým bydliskom.

"Ešte počas tohto víkendu umožníme vstup Kolumbijčanom prichádzajúcim zo zahraničia a na 30 dní zakážeme vstup cestujúcim zo zahraničia," uviedol Duque v televíznom prejave. Jeho kancelária neskôr na Twitteri objasnila, že toto opatrenie bude účinné od pondelkovej polnoci.

Kolumbijci zdržiavajúci sa v zahraničí mali veľa času na návrat domov, uviedol Duque a dodal, že si je vedomý, že pôjde o nepopulárne opatrenie.

Kolumbia tiež vyžaduje, aby všetci, čo prišli zo zahraničia, dodržiavali povinnú 14-dňovú karanténu. Krajina zatvorila školy, bary a nočné kluby.

V rámci nových núdzových opatrení musia zostať ľudia vo veku nad 70 rokov v izolácii, a to od 20. marca do 31. mája. Budú mať dovolené odísť z domu len na nákup nevyhnutných potrieb, na prehliadku k lekárovi alebo na nákup liekov.

Kolumbia má doposiaľ 108 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. V krajine nikto na ochorenie COVID-19 nezomrel.