Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Komora mimovládiek vyzýva na solidaritu a dôveru voči odborníkom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Komora apeluje na vytvorenie rešpektujúceho prostredia, na diskusiu, ktorá nerozdeľuje spoločnosť, a na zdieľanie odborných argumentov, ktoré podporujú očkovanie.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Na vzájomnú solidaritu, dôveru voči odborníkom a zvyšovanie zaočkovanosti vyzýva politikov aj občanov Komora mimovládnych neziskových organizácií (MNO) pri Rade vlády SR pre MNO. Upozorňuje, že v čase, keď spoločnosť čelí humanitárnej, spoločenskej, ekonomickej kríze a súčasne vedome podnecovanej nedôvere a agresivite, je potrebné spoločnosť spájať, nie rozdeľovať.

Predseda Komory MNO a podpredseda Rady vlády SR pre MNO Marcel Zajac adresoval tiež výzvu mimovládnym neziskovým organizáciám. "Spájajme ľudí, dajme priestor vzájomnej solidarite a dôvere a pomôžme tak znížiť počet pacientov v našich nemocniciach, pomôžme znížiť počet umierajúcich na ochorenie COVID-19, ale aj pacientov s inými diagnózami, a pomáhajme aj tým, ktorí z viacerých dôvodov nie sú alebo nemôžu byť očkovaní," povedal Zajac. Pripomína, že každý môže pomôcť vlastným príkladom.

Komora apeluje na vytvorenie rešpektujúceho prostredia, na diskusiu, ktorá nerozdeľuje spoločnosť, a na zdieľanie odborných argumentov, ktoré podporujú očkovanie. "Požiadajme o to isté aj svojich blízkych. Pokúsme sa takto spoločne zvýšiť počet zaočkovaných dobrovoľne," uviedla komora.

Vyjadrila podporu zdravotníkom, odborníkom, silovým zložkám, ale aj predstaviteľom štátu a samosprávam. "Ktorí sa o nás dnes starajú a často sú na pokraji fyzických a psychických síl. Dávajú nám šance, nádej na prežitie a plnohodnotný život, vráťme im ju späť svojimi postojmi a zodpovednosťou," uviedli organizácie vo vyhlásení.

Politici by podľa nich mali postupovať jednotne a byť príkladom vzájomného rešpektu a slušnosti. "Verejne diskutujte, ale nenapádajte sa. V snahe o prekonanie krízy potlačte v sebe sebecké motivácie a chuť pomôcť svojim preferenciám," vyzvala komora. Apeluje tiež, aby pracovali na odstraňovaní nedôvery, strachu či prejavov agresivity.