Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Koronavírus sa v Afrike rozšíril už do 18 krajín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvých nakazených zaznamenali v Maroku, Tunisku, Egypte, Alžírsku a ďalších krajinách.

Nairobi 13. marca (TASR) – Koronavírus SARS-CoV-2 sa rozšíril do 18 afrických krajín vrátane Kene a Etiópie, informovala v piatok agentúra Reuters.

Väčšina nakazených sú cudzinci alebo ľudia, ktorí pricestovali do zahraničia. Na obmedzenie prenosu koronavírusu boli zavedené rýchle testy a karantény.

Agentúra Reuters však píše, že narastajú obavy, či je Afrika schopná zvládnuť chorobu COVID-19 spôsobovanú koronavírusom.

Prvých nakazených zaznamenali v Maroku, Tunisku, Egypte, Alžírsku, Senegale, Togu, Kamerune, Burkine Faso, Konžskej demokratickej republike, Južnej Afrike, Nigérii, Pobreží Slonoviny, Gabone, Ghane, Guinei, Sudáne, Keni a Etiópii.

Agentúry Reuters pripomenula, že Keňa je najbohatšou ekonomikou vo východnej Afrike a sídlom pobočiek firiem s celosvetovou pôsobnosťou i OSN. Etiópia je zasa druhým najľudnatejším africkým štátom so 109 miliónmi obyvateľov.

Metropoly oboch týchto štátov - Addis Abeba a Nairobi - sú významnými regionálnymi dopravnými uzlami. Kým Keňa pripustila, že obmedzí cestovanie do zahraničia, Etiópia zatiaľ neuvažuje o reštrikciách v leteckej doprave.

Nákaza, ktorú prvýkrát ohlásili vlani v decembri z Číny, sa medzičasom rozšírila do celého sveta. V piatok oficiálne štatistiky celosvetovo evidovali viac ako 135.000 prípadov v 121 krajinách. Chorobe podľahlo už vyše 5000 ľudí.