Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V Hongkongu sa koronavírus šíri ďalej

Pacienti ležia na nemocničných lôžkach a čakajú v provizórnych priestoroch pred zdravotníckym zariadením v Hongkongu 16. februára 2022. Foto: TASR/AP

Zhoršenie situácie v Hongkongu, kde sa vlani koronavírus prakticky nevyskytol, je neočakávanou hrozbou pre prísnu stratégiu nulovej tolerancie covidu presadzovanú čínskou vládou.

Hongkong 19. februára (TASR) – V Hongkongu, osobitnej administratívnej oblasti Číny, sa zatiaľ nedarí zastaviť šírenie nového koronavírusu.

Za uplynulých 24 hodín bolo potvrdených 6063 prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet zvýšil na 46.763. Je to o niečo menej ako bilancia z piatka, keď testy odhalili 6116 nakazených. V ďalších 7400 prípadoch je podozrenie na infekciu vírusom SARS-CoV-2, informovali v sobotu agentúry AP a DPA s odvolaním sa na miestnu vládu. Pribudlo aj 15 úmrtí infikovaných osôb.

Vláda tiež v sobotu oznámila, že robotníci z pevninskej Číny vybudujú v Hongkongu izolačné jednotky s 10.000 lôžkami, keďže miestne nemocnice sú preťažené a pacienti musia čakať na vyšetrenie vonku v chlade.

Úrady v Hongkongu sa epidémiu snažia zastaviť sprísnením kontrol pohybu osôb a tovarov. Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová v piatok oznámila, že voľba jej nástupcu sa z dôvodu "ohrozenia zdravia verejnosti" odkladá z 27. marca na 8. mája.

Zhoršenie situácie v Hongkongu, kde sa vlani koronavírus prakticky nevyskytol, je neočakávanou hrozbou pre prísnu stratégiu nulovej tolerancie covidu presadzovanú čínskou vládou. Podľa čínskych médií niektorí niekoľkí infikovaní Hongkončania prekračujú hranice smerom vnútrozemia nelegálne.

Veľké mestá ako Ču-chaj, Chuej-čou a Tchaj-šan ponúkajú preto odmenu až pol milióna jüanov (v prepočte okolo 70.000 eur) za informácie o pašerákoch ľudí. Polícia v provincii Kuang-tung už zatkla 18 pašerákov, informovala v sobotu čínska agentúra Sinchua.