Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Košická nemocnica získala 2,7 milióna eur na zníženie dosahov pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Menšiu časť finančných prostriedkov z Integrovaného regionálneho operačného programu nemocnica využije na zabezpečenie ochranných pracovných pomôcok, ako sú respirátory, overaly či germicídne žiariče.

Košice 13. júla (TASR) – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice získala 2,7 milióna eur z Integrovaného regionálneho operačného programu na zníženie dosahov pandémie. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

„Financie z tohto eurofondového programu budú slúžiť na zaobstaranie zdravotníckej infraštruktúry, ktorá pomôže znížiť dosahy pandémie ochorenia COVID-19 a zlepší vybavenie nemocnice pred prípadnou ďalšou vlnou pandémie," uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Situácia s ochorením COVID-19 je v súčasnosti v nemocnici podľa jeho slov priaznivá a pokojná. „Nechceme situáciu podceňovať a čokoľvek zanedbať. Pripravujeme sa intenzívne na ďalšie obdobie, aby sme v prípade zhoršenia situácie vedeli pružne reagovať a poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť všetkým našim pacientom v oboch areáloch na Triede SNP aj na Rastislavovej ulici," povedal generálny riaditeľ.

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura bola podľa Slávika v zime s 350 reprofilizovanými lôžkami najväčším covidovým centrom na Slovensku. Hospitalizovaných tam bolo doposiaľ vyše 3800 covidových pacientov. Na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny pomohli a zachránili životy 70 percentám pacientov na umelej pľúcnej ventilácii, čo je v rámci Slovenska vysoko nadpriemerné.

„Chceme aj naďalej poskytovať profesionálnu zdravotnú starostlivosť pacientom a zabezpečiť kvalitné pracovné prostredie celému personálu. Nové prístroje a ochranné pomôcky zlepšia pracovné možnosti pri liečbe covidových pacientov," dodal Slávik.

Viac než 90 percent zo sumy 2,7 milióna eur pôjde na nové vybavenie, ktoré pomáha v prevencii, diagnostike, testovaní a liečbe pacientov s diagnózou COVID-19.

„Plánujeme našim zdravotníkom zaobstarať desať nových röntgenov, 11 ultrazvukových prístrojov a moderný operačný mikroskop. Tiež budeme z operačného programu zaobstarávať modernú laboratórnu techniku. Dôraz kladieme na efektivitu, aby sa nové zariadenia plnohodnotne využívali nielen počas pandémie ochorenia COVID-19, ale aj po ukončení pandemickej situácie," priblížil výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.

Menšiu časť finančných prostriedkov z Integrovaného regionálneho operačného programu nemocnica využije na zabezpečenie ochranných pracovných pomôcok, ako sú respirátory, overaly či germicídne žiariče.

„Nové vybavenie má slúžiť na prevenciu nekontrolovaného šírenia a včasnú diagnostiku vírusového ochorenia COVID-19 a tiež na adekvátnu liečbu infikovaných pacientov či na doliečovanie najmä ohrozených skupín," dodal Beňa.