Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Košický kraj spúšťa registráciu na očkovanie v teréne aj v centrách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na tzv. žolíka majú nárok okresy, kde zaočkovanosť obyvateľov nad 50 rokov presiahne úroveň 65 percent.

Košice 7. januára (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) spúšťa možnosť očkovania na základe registrácie prostredníctvom webovej stránky www.ockovanieksk.sk. Registrácia vopred východniarom ušetrí čas, keďže sa budú môcť zaregistrovať na očkovanie na presne určený termín. Informoval o tom v piatok Úrad KSK.

Záujemcovia o vakcínu sa prostredníctvom online formulára budú môcť nahlásiť na všetky tri dávky aktuálne dostupných vakcín, ktoré zdravotníci podávajú vo vakcinačných centrách v Košiciach, Michalovciach, Spišskej Novej Vsi, vo všetkých očkovacích kójach v piatich košických nákupných centrách, budove košickej železničnej stanice, ako aj v obchodnom centre v Spišskej Novej Vsi. Nahlásiť sa na konkrétny čas a dátum bude možné aj pri vakcinácii v rámci výjazdovej služby, a to v mestách Rožňava, Trebišov, Dobšiná, Čierna nad Tisou, Sečovce, Kráľovský Chlmec, Gelnica, Krompachy, Sobrance či Strážske. Kraj bude v týchto mestách očkovať na základe pripraveného harmonogramu v interiéri mestských úradov alebo domov kultúry. Zaregistrovať sa budú môcť záujemcovia starší ako 18 rokov, pre deti budú vyhradené termíny v očkovacích centrách za prítomnosti pediatra.

Registračný systém spustia od piatka. "Cieľom je ušetrenie času, aby bola vakcinácia čo najkomfortnejšia a obyvatelia sa vyhli čakaniu v dlhých radoch, napríklad pri očkovaní v nákupných centrách. Záujemcovia si prostredníctvom formulára budú môcť vybrať preferované miesto, termín očkovania, ako aj typ vakcíny. Po doručení SMS správy s informáciami stačí prísť na konkrétny termín a miesto a zaradiť sa tak k zodpovedným východniarom, ktorým záleží na zdraví," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

V prípade otázok, ktoré súvisia s očkovaním či registrovaním, sa môžu obyvatelia dozvedieť viac na telefónnom čísle 0850-122-085, ktoré od spustenia očkovania slúži ako infolinka. Prvých obyvateľov, ktorí využijú registračný systém, kraj zaočkuje 10. januára.

"Verím, že aj toto riešenie pomôže obyvateľom rozhodnúť sa pre vakcináciu. Očkovanie bude ešte pohodlnejšie aj pre ľudí z okresov, v ktorých chýba k dosiahnutiu covidového žolíka už iba pár stoviek ľudí. Aktuálne je k nemu najbližšie okres Spišská Nová Ves, kde je potrebné zaočkovať ešte 356 ľudí nad 50 rokov," dodal Trnka.

Na tzv. žolíka majú nárok okresy, kde zaočkovanosť obyvateľov nad 50 rokov presiahne úroveň 65 percent. KSK informoval, že k tejto méte má blízko aj okres Košice-okolie, kde je potrebné zaočkovať ešte 469 ľudí. V ostatných okresoch je zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov takáto - Trebišov 61,70 percenta, Rožňava 61,07 percenta, Michalovce 60,38 percenta, Gelnica 57,93 percenta a Sobrance 57,31 percenta.