Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Koronavírus

Kostoly v Ríme budú z dôvodu pandémie do 3. apríla zatvorené

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Talianska vláda v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu zaviedla celý rad opatrení - vrátane zákazu cestovať okrem prípadov, keď je to nevyhnutné.

Vatikán 12. marca (TASR) - Katolícke kostoly v Ríme budú zatvorené do 3. apríla z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vikára rímskej diecézy Angela De Donatisa.

Donatis vo vyhlásení špecifikoval, že prístup ku kostolom rímskej diecézy a k akýmkoľvek cirkevným objektom, ktoré sú prístupné verejnosti, je pre všetkých veriacich zakázaný. Veriaci budú podľa vikára oslobodení od povinnosti zúčastňovať sa na sviatostiach.

Koronavírus si v Taliansku vyžiadal už 1016 obetí na životoch a viac ako 15.000 ľudí je nakazených.

Talianska vláda v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu zaviedla celý rad opatrení - vrátane zákazu cestovať okrem prípadov, keď je to nevyhnutné. Od štvrtka zostali zatvorené i všetky obchody s výnimkou potravín, lekární a predajní s tabakom a novinami.

Kaviarne a reštaurácie, ktoré predtým mohli fungovať počas dňa, sú takisto zatvorené. Povolené sú iba donášky jedla domov. Výnimku dostali podniky v dopravných uzloch.

Otvorené naďalej zostali aj banky a pošty a premáva verejná doprava.

Premiér Giuseppe Conte vyzval všetky firmy, aby umožnili zamestnancom prácu z domu v čo najväčšej miere.

Rýchle rozšírenie vírusu v krajine predstavuje hrozbu pre zdravotný systém. Podľa talianskej vlády krajine aktuálne chýba 5000 lekárov a tisícky zdravotných sestier.

Taliansko je najviac zasiahnutou krajinou po Číne, kde prvé prípady koronavírusu SARS-CoV-2 zaznamenali vlani v decembri.