Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Na železničnej stanici v Košiciach zriadia stálu očkovaciu kóju

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V stálej očkovacej kóji sa bude možné zaočkovať bez registrácie vopred, a to jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson&Johnson, ako aj dvojdávkovým Pfizerom.

Košice 2. novembra (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) otvorí od piatka (5. 11.) ďalšiu stálu kóju na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. K dispozícii bude v interiéri železničnej stanice v Košiciach. Rovnaké vakcinačné kóje nájdu obyvatelia už niekoľko týždňov v troch košických nákupných centrách, ako aj v obchodnom stredisku v Spišskej Novej Vsi, informoval v utorok Úrad KSK.

"Pandemická situácia sa nielen v Košickom kraji postupne zhoršuje, do čiernej farby COVID automatu sa dostáva stále viac okresov a jediným účinným riešením je očkovanie. Stanice sú jedným z najfrekventovanejších miest, ktorým dennodenne prechádzajú stovky východniarov pri presune do školy alebo zamestnania. Sú tiež pomyselnou vstupnou bránou pre mnohých návštevníkov nášho kraja," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Zdravotníci budú na košickej vlakovej stanici k dispozícii každý piatok v čase od 9.00 do 17.00 h.

V stálej očkovacej kóji sa bude možné zaočkovať bez registrácie vopred, a to jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson&Johnson, ako aj dvojdávkovým Pfizerom. KSK chce týmto spôsobom sprostredkovať očkovanie ešte bližšie k záujemcom. Vakcínu podľa vlastného výberu môžu absolvovať veľmi rýchlo aj popri čakaní na vlakové spojenie či nákupe. Od začiatku očkovania podal kraj spolu už viac ako 270.000 vakcín, z toho prostredníctvom výjazdovej služby viac ako 42.000, informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Krajský očkovací autobus nájdu východniari aj počas aktuálneho týždňa na rôznych miestach kraja. Pristavený bude v Sobranciach, Sečovciach, Krompachoch, Strážskom, Gelnici či Michalovciach. Kraj bude aj v nasledujúcich dňoch očkovať najrizikovejšiu skupinu ľudí v zariadeniach sociálnych služieb a domovoch dôchodcov, napríklad v Sobranciach, Remetských Hámroch, Strede nad Bodrogom, Medzeve či v Michalovciach. Výjazdová služba vyrazí aj k stredoškolákom a ich pedagógom na Spiš, Zemplín a do Košíc.

Záujemcovia môžu na vakcináciu využiť počas soboty a nedele (6. - 7. 11.) aj veľkokapacitné centrum v Košiciach.