Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Koronavírus

Kuba schválila na núdzové použitie vlastnú vakcínu Abdala

Na archívnej snímke Eusebio Torres čaká na očkovanie vakcínou Abdala COVID-19 v nemocnici Gustava Aldereguia v kubánskom Cienfuegose. Foto: TASR/AP

Úrady schválili vakcínu po tom, čo jej tvorcovia minulý mesiac oznámili, že jej účinnosť je po troch dávkach viac ako 92-percentná.

Havana 9. júla (TASR) - Kuba schválila v piatok prvýkrát na núdzové použitie svoju domácu vakcínu proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19. Má názov Abdala, informovala agentúra AFP.

Úrady schválili vakcínu po tom, čo jej tvorcovia minulý mesiac oznámili, že jej účinnosť je po troch dávkach viac ako 92-percentná.

Kuba pracuje na piatich vakcínach a v máji začala očkovať svoju populáciu dvoma z nich – Abdala a Soberana 2, ktoré sú ešte stále predmetom klinických skúšok.

Úrady vo štvrtok uviedli, že Soberana 2 má po troch dávkach účinnosť viac ako 91 percent.

Kuby sa pandémia koronavírusu príliš nedotkla. Nedávno však zaznamenala prudký nárast prípadov, keď v populácii s 11,2 miliónmi obyvateľov zaregistrovala 218.000 prípadov a približne 1450 úmrtí.

Pod tlakom amerických sankcií má Kuba dlhoročnú tradíciu výroby vlastných vakcín, ktorá siaha až do 80. rokov 20. storočia. Takmer 80 percent vakcín si vyrába sama.