Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Počet pozitívnych pacientov bude stúpať, varuje Lengvarský

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas brífingu s novinármi po skončení 32. rokovania vlády SR 22. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Sedemdňový priemer je momentálne 900 prípadov denne, minulý týždeň bol priemer 500 pozitívnych denne.

Bratislava 22. septembra (TASR) - V nemocniciach v Košickom, Prešovskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji sa reprofilizujú lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) s tým, že počet pozitívnych pacientov bude stúpať. Pandemická situácia sa podľa riaditeľa Inštitútu zdravotných analýz rezortu zdravotníctva Mateja Mišíka zhoršuje. Budúci týždeň očakávajú 1000 prípadov denne.



Sedemdňový priemer je momentálne 900 prípadov denne, minulý týždeň bol priemer 500 pozitívnych denne. Hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 je viac ako 300. "Pri všetkých údajoch ide o výraznejší nárast oproti minulému týždňu," poznamenal Mišík. Nárast prípadov sa podľa neho prejavuje aj na denných výjazdoch záchranných zdravotných služieb.

"Veľmi často od regionálnych hygienikov počúvame, že spúšťačom šírenia ochorenia sú väčšie oslavy, ako napríklad svadby,"
hovorí Mišík. Napriek tomu, že sú svadby podľa COVID automatu povolené, prosí rezort ľudí, aby ich robili v limitoch a exteriéroch. "Ak sa dá, odložte ich na budúcu jar. Pre starších rodinných príslušníkov je to mimoriadne rizikové," vyzval ľudí, ktorí majú mať svoje svadby počas jesene či zimy.



Nové prípady sa objavujú aj u detí. Potvrdzuje sa tak predpoklad, že šírenie nového koronavírusu bude najmä v školách, skonštatoval Mišík. Doplnil, že výrazná incidencia nových prípadov je aj u rodičov školopovinných detí.

Momentálne sú podľa Mišíka nemocnice zaplnené na deväť percent v porovnaní s predošlou pandemickou vlnou. "Avšak regionálne a po nemocniciach je situácia rozličná. Sú nemocnice, ktoré sú už na vyše 20 percentách maximálnej obsadenosti," povedal Mišík. Ide napríklad o nemocnicu v Prešove, Starej Ľubovni či Michalovciach. Najviac pozitívnych hospitalizovaných je potvrdených v Košickom kraji.

Na snímke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Matej Mišík počas brífingu s novinármi po skončení 32. rokovania vlády SR 22. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Lengvarský vydal mobilizačné príkazy na reprofilizáciu pre tie nemocnice, kde sa naplnili štandardné infekčné lôžka. Každá nemocnica si reprofilizáciu lôžok spraví podľa vlastného pripraveného plánu.

Mišík poukázal, že regionálne rozdiely sú aj v zaočkovanosti ľudí. Bratislava sa podľa jeho slov blíži k 75-percentnej zaočkovanosti ľudí nad 50 rokov.

Minister zdravotníctva: Návšteva pápeža na šírenie ochorenia COVID-19 nemala výrazný efekt

Na snímke v odraze obrazovky minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas brífingu s novinármi po skončení 32. rokovania vlády SR 22. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Spúšťačom akcelerácie šírenia ochorenia COVID-19 sú najmä väčšie rodinné zábavy, ako napríklad svadby. Na základe skúseností regionálnych hygienikov to v stredu pri predstavení epidemickej situácie potvrdili zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR. Naopak, masové podujatia počas návštevy pápeža Františka k zintenzívneniu pandémie prispieť výrazne nemali.

"Z informácií, ktoré máme a ktoré konzultujeme, nemala návšteva Svätého Otca nejaký výrazný efekt na šírenie," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz MZ Matej Mišík pri prezentácii nárastu ochorení a počtu okresov, v ktorých je potrebné sprísňovať pravidlá, skonštatoval, že zdrojom zrýchlenia šírenia bývajú väčšie zábavy, najmä svadby. Apeloval preto na zodpovednosť. "Aj tam, kde pravidlá COVID automatu umožňujú ich konanie, odporúčame robiť ich čo najviac v exteriéri a v limite počtu osôb, ktorý je daný, prípadne, ak je to možné, odložiť tieto oslavy na jar budúceho roka," povedal Mišík zdôrazňujúc riziko, ktoré pri takýchto akciách hrozí starším, nezaočkovaným ľuďom.