Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Londýn ruší veľkú oslavu Nového roka pre obavy zo šírenia omikronu

Ohňostroj nad Londýnskym okom počas novoročných osláv v Londýne 1. januára 2020, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Denné prípady nákazy v Spojenom kráľovstve posledný týždeň opakovane lámali rekordy.

Londýn 21. decembra (TASR) - Veľká oslava Nového roka v Londýne bude zrušená, oznámil v pondelok večer starosta britského hlavného mesta Sadiq Khan. Ako dôvod uviedol obavy z vlny nákazy novým koronavírusovým variantom omikron, píše tlačová agentúra AFP.

Khan povedal, že počty prípadov dosahujú v Londýne rekordnú úroveň a on musí urobiť všetko, čo sa len dá, aby spomalil šírenie nového variantu.

"To znamená, že tento rok na Silvestra už nebudeme organizovať oslavu pre 6500 ľudí na Trafalgarskom námestí," dodal starosta. "Pre mnohých Londýnčanov to bude veľké sklamanie, ale musíme urobiť tie správne kroky, aby sme obmedzili šírenie koronavírusu," vysvetlil.

Mestské úrady oznámili, že namiesto toho bude na televíznej stanici BBC "veľkolepé živé vysielanie" a takto mesto oslávi príchod Nového roka.

Aj Paríž už oznámil, že jeho každoročný ohňostroj a ďalšie podujatia budú zrušené. Podobné rozhodnutie sa očakáva takisto v Nemecku, pričom na stole sú aj plány na zatvorenie nočných klubov a na obmedzenie rozsahu súkromných večierkov.

Denné prípady nákazy v Spojenom kráľovstve posledný týždeň opakovane lámali rekordy a krajina, ktorá patrí s vyše 147.000 úmrtiami k najhoršie zasiahnutým v Európe počas celej pandémie, teraz zápasí so zastavením šírenia omikronu.

Britský premiér Boris Johnson sa však v pondelok odmietol poddať tlaku, aby sprísnil obmedzenia počas Vianoc, a zaviazal sa, že bude "situáciu neustále kontrolovať".