Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Luxemburského premiéra hospitalizovali v súvislosti s covidom

Luxemburský premiér Xavier Bettel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bettel (48) zostane v nemocnici 24 hodín v rámci preventívnych opatrení.

Luxemburg 4. júla (TASR) - Luxemburského premiéra Xaviera Bettela v nedeľu hospitalizovali a zostane v nemocnici na pozorovanie. Dôvodom sú dodatočné testy, ktoré podstupuje týždeň po tom, ako bol pozitívne testovaný na koronavírusové ochorenie COVID-19, informovala tlačová agentúra AFP.

Bettel (48) zostane v nemocnici 24 hodín v rámci preventívnych opatrení, uvádza sa vo vyhlásení vlády. Premiér začal desaťdňovú dobrovoľnú izoláciu 27. júna - menej než dva dni po tom, ako sa zúčastnil na summite Európskej únie v Bruseli, ale ani jeden z ďalších 26 lídrov členských krajín EÚ nebol považovaný za kontaktný prípad.

Luxemburský premiér dostal 6. júna prvú dávku proticovidovej vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Jeho krajina so 630.000 obyvateľmi zaznamenáva v uplyulých desiatich dňoch prudký nárast počtu prípadov nákazy. V sobotu malo pozitívne výsledky testu na koronavírus 136 ľudí; takáto bilancia bola v Luxembursku naposledy zaregistrovaná v polovici mája.

Podľa pravidiel na potlačenie šírenia koronavírusu sa v Luxembursku úzky kontakt s chorým alebo pozitívne testovaným na covid definuje ako strávenie s ním viac ako 15 minút vo vzdialenosti menej ako dva metre bez prekrytia dýchacích ciest.

Bettelov hovorca predtým uviedol, že luxemburský premiér počas summitu EÚ tieto pravidlá dodržiaval.

Vo vyhlásení premiérovho úradu sa uvádza, že Bettel má len "ľahké príznaky" vrátane horúčky a bolesti hlavy. Svoje úradné povinnosti a funkcie bude vykonávať z domu.

Luxembursko zaznamenalo doteraz zhruba 70.600 prípadov ochorenia na covid a 818 súvisiacich úmrtí.