Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

M. Pavelka: Každý druhý PCR test na Slovensku je pozitívny

Na snímke veľkokapacitné odberové miesto na ochorenie COVID-19 na Ipeľskej ulici v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Pavelka pripomína, že COVID-19 je stále prítomný a netreba upúšťať od ostražitosti. Počet infekčných ľudí sa podľa neho môže pohybovať na úrovni desať až 15 percent.

Bratislava 30. marca (TASR) - Každý druhý PCR test na Slovensku je pozitívny. Krivku nových prípadov skresľuje fakt, že sa menej testuje. V rámci hodnotenia epidemiologickej situácie to uviedol epidemiológ ministerstva zdravotníctva Martin Pavelka. Upozornil, že klesajúci počet prípadov neznamená, že pandémia sa skončila.

"Výrazný pokles prípadov je výrazne konfrontovaný tým, že menej testujeme," vysvetlil odborník s tým, že reálny pokles je veľmi mierny. Mierne klesol aj počet hospitalizovaných pacientov, ako aj pacientov vyžadujúcich umelú pľúcnu ventiláciu. Menší je tiež počet výjazdov záchraniek. Najvýraznejšia týždňová incidencia prípadov je podľa neho naďalej najmä na západe Slovenska, konkrétne v Bratislave, Senci a Nitre.

Pavelka pripomína, že COVID-19 je stále prítomný a netreba upúšťať od ostražitosti. Počet infekčných ľudí sa podľa neho môže pohybovať na úrovni desať až 15 percent.

Rozličná epidemiologická situácia vzhľadom na krajiny je podľa jeho slov spôsobená rozličným začiatkom a priebehom očkovania. V tejto súvislosti poukázal na to, že imunita v populácii nie je dlhodobá a efekt vakcín bude po čase ubúdať. Rovnaká situácia podľa neho čaká Slovensko, preto pripomína potrebu očkovania tzv. booster dávkou.