Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Maďarská vláda ráta so štvrtou vlnou koronavírusovej pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktuálna bilancia koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 808.338 infikovaných a 29.999 úmrtí.

Budapešť 7. júla (TASR) - Maďarská vláda ráta s tým, že v každom prípade príde aj štvrtá vlna pandémie nového druhu koronavírusu. Vyhlásil to v stredu v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, ktorý podľa spravodajského servera mfor.hu zdôraznil, že v kruhu nezaočkovaných môže delta variant tohto vírusu spôsobiť vážnejší priebeh ochorenia.

"Maďarsko je z hľadiska epidémie jednou z najbezpečnejších krajín v Európe, pričom delta variant koronavírusu ohrozuje v prvom rade tých, čo nie sú zaočkovaní," povedal Gulyás a dodal, že všetky vakcíny, ktoré sú v Maďarsku k dispozícii, sú účinné proti tejto mutácii, ktorá sa môže šíriť šesť- až sedemnásobne rýchlejšie než pôvodný kmeň.

Kabinet preto podľa jeho slov inicioval očkovaciu akciu prostredníctvom obvodných lekárov a medikov, ktorí pôjdu osobne zaočkovať najmä ľudí vo veku nad 60 rokov.

Aktuálna bilancia koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 808.338 infikovaných a 29.999 úmrtí. Zaočkovaných je viac ako 5,5 milióna ľudí, obe dávky vakcíny podali už vyše 5,1 milióna ľuďom.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)