Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Maďarská lekárska komora prosí občanov, aby v interiéri nosili rúška

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Situácia v okolitých krajinách Maďarska podľa MOK ukazuje, že aj na území štátov, kde je podobná zaočkovanosť ako v Maďarsku, nákaza opäť vzbĺkla.

Budapešť 19. augusta (TASR) - Maďarská lekárska komora (MOK) adresovala prosbu obyvateľom, aby v interiéri nosili rúška. "Doposiaľ sme mali s koronavírusovým variantom delta šťastie, neriskujme teda! Nová mutácia koronavírusu, ktorá je podstatne nákazlivejšia, je medzi nami," citoval vo štvrtok z vyhlásenia MOK spravodajský server 24.hu.

Komora pripomenula, že zlepšenie epidemickej situácie a uvoľnenie prísnych opatrení vníma väčšina maďarského obyvateľstva ako návrat k stavu pred pandémiou a že používanie rúšok prakticky úplne zmizlo.

Situácia v okolitých krajinách Maďarska podľa MOK ukazuje, že aj na území štátov, kde je podobná zaočkovanosť ako v Maďarsku, nákaza opäť vzbĺkla. Komora zdôraznila význam očkovania a navrhla širšie využívanie očkovacieho preukazu, účinnejšie vyhľadávanie kontaktov, návrat k dodržiavaniu bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi, nosenie rúšok v interiéroch, ako aj dodržiavanie pravidiel umývania a dezinfekcie rúk.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


MOK vyzvala kompetentné orgány, aby na prahu štvrtej vlny epidémie motivovali ľudí k očkovaniu, zriadili mobilné očkovacie miesta na masové podujatia a zabezpečili očkovanie ľudí žijúcich v znevýhodnených regiónoch a obciach.

Na omšu pápeža Františka na záverečnom podujatí 52. Medzinárodného eucharistického kongresu, ktoré sa bude konať 12. septembra na budapeštianskom Námestí hrdinov, nebudú maďarské orgány vyžadovať od žiadnych účastníkov očkovací preukaz. V rozhovore pre TASR to uviedol v stredu hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács.

Na archívnej snímke pápež František.
Foto: TASR/AP


Potvrdenia o očkovaní či prekonaní nákazy koronavírusom sa nebudú vyžadovať od účastníkov štátnych a regionálnych podujatí osláv štátneho sviatku založenia uhorského štátu jeho prvým kráľom sv. Štefanom v dňoch 18.–22. augusta, ani od účastníkov budapeštianskych Majstrovstiev Európy štvorzáprahov, ktoré sa konajú od 2. do 5. septembra, a ani 12. septembra od návštevníkov záverečnej omše 52. Medzinárodného eucharistického kongresu na Námestí hrdinov v Budapešti.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 123 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, pričom v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrel jeden človek. V stredu zaznamenali 109 nových prípadov infekcie za deň a v utorok ich bolo 45.

Počet aktuálne nakazených priebežne klesá, teraz evidujú 10.958 infikovaných. Počet zaočkovaných prvou dávkou dosiahol takmer 5,7 milióna a počet tých, čo dostali dve dávky vakcíny prekročil 5,5 milióna.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)