Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Od pondelka sa maďarské deti budú učiť doma

Maďarský zdravotník kontroluje telesnú teplotu šoférovi zo Slovinska v rámci preventívneho opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu na parkovacom mieste diaľnice M70 neďaleko maďarského mesta Csörnyeföld 12. marca 2020. Od stredajšej polnoci kontrolujú maďarské orgány aj hranice so Slovinskom a Rakúskom s cieľom zabrániť šíreniu nákazy novým koronavírusom. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda v piatok rozhodla o zákaze vstupu cestujúcich už aj z Izraela. Občania Maďarska, ktorí sa vrátia z tejto krajiny, povinne absolvujú dvojtýždňovú karanténu.

Budapešť 13. marca (TASR) – Od pondelka 16. marca z dôvodu hrozby šírenia nákazy novým koronavírusom nebudú môcť žiaci a študenti v Maďarsku navštevovať školy, ktorých pedagógovia ale budú musieť pokračovať vo výučbe prostredníctvom digitálnej techniky. Oznámil to v piatok večer predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prostredníctvom Facebooku.

Premiér podotkol, že príslušné vládne nariadenie bude publikované počas víkendu v štátnom vestníku. Orbán tiež informoval, že zriadil akčné skupiny pre vzdelávanie, pre výstavbu mobilnej epidemiologickej nemocnice, pre bezpečnosť strategických podnikov, pre medzinárodnú koordináciu, pre komunikáciu, pre mimoriadny právny poriadok, pre financie, pre oživenie hospodárstva, pre výskum vakcíny proti novému koronavírusu a pre ochranu štátnych hraníc.

Maďarské laboratóriá majú podľa jeho slov kapacitu na niekoľko tisíc vyšetrení na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 v súlade s protokolom Svetovej zdravotníckej organizácie. K dispozícii je v krajine 22 miliónov chirurgických rukavíc, 1,2 milióna ochranných rúšok a jeden milión chirurgických masiek. Respiračných prístrojov je v Maďarsku 2000, a rovnaký počet anestéziologických prístrojov, pričom sa pracuje na zaobstaraní ďalších.

Maďarská vláda v piatok rozhodla o zákaze vstupu cestujúcich už aj z Izraela. Občania Maďarska, ktorí sa vrátia z tejto krajiny, povinne absolvujú dvojtýždňovú karanténu.

V Maďarsku evidujú 19 nakazených novým koronavírusom. Kabinet v stredu vyhlásil stav núdze na území celej krajiny. Súčasťou stredajšieho opatrenia bolo zavedenie zákazu vstupu cestujúcich z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu do Maďarska.