Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Maďarsko skrátilo dobu povinnej koronavírusovej karantény na sedem dní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V prípade škôl po zistení nákazy v triede bude doba karantény päť dní, čo sa však týka iba nezaočkovaných detí, zdôraznil šéf úradu vlády.

Budapešť 13. januára (TASR) - V Maďarsku skrátila vláda povinnú domácu karanténu pre dospelých z doterajších desiatich dní na sedem, oznámil vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Podľa agentúry MTI Gulyás na pravidelnej tlačovej konferencii kabinetu dodal, že po piatom dni karantény v prípade bezpríznakového priebehu je možné negatívnym testom na nový druh koronavírusu karanténu ukončiť.

V prípade škôl po zistení nákazy v triede bude doba karantény päť dní, čo sa však týka iba nezaočkovaných detí, zdôraznil šéf úradu vlády.

Podľa jeho slov bude od 15. februára očkovací preukaz platný iba po podaní troch dávok vakcín proti covidu, ale aj v prípade, ak druhú dávku vakcíny dostal držiteľ preukazu do šiestich mesiacov po prvej.

Vzhľadom na šírenie nákazy koronavírusovým variantom omikron nebude už po 15. februári prekonanie infekcie platiť ako potvrdenie o ochrane proti novému druhu koronavírusu.

Za uplynulý deň potvrdili testy nákazu novým druhom koronavírusu 9216 osobám, pred týždňom ich bolo 6454. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v tomto čase 81 chorých, o jedného viac než pred týždňom. Aktuálnou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 1.318.093 nakazených a 40.164 úmrtí.

Proti covidu je zaočkovaných takmer 6,3 milióna ľudí, za týždeň ich pribudlo 26.000. Dve dávky vakcíny podali vyše šiestim miliónom z nich a tri dávky dostalo 3.306.370 osôb.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)