Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

V Maďarsku stúpa počet pacientov s ochorením horných dýchacích ciest

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V uplynulých siedmich dňoch podľa agentúry MTI potvrdili 866 prípadov nákazy koronavírusom a v tomto období s covidom zomrelo 51 pacientov.

Budapešť 18. januára (TASR) - Čoraz viac pacientov v Maďarsku prichádza k lekárom s ťažkosťami horných dýchacích ciest a ich počet bude v nasledujúcich týždňoch naďalej stúpať. Uviedla to v utorok pre komerčnú televíziu TV2 šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa jej slov v Maďarsku spôsobujú ochorenia v súčasnosti tri skupiny vírusov: vírus chrípky, takzvaný respiračný syncyciálny vírusu (RSV) a nový druh koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. "Pomer covidových ochorení v Maďarsku však má klesajúcu tendenciu," dodala.

V uplynulých siedmich dňoch podľa agentúry MTI potvrdili 866 prípadov nákazy koronavírusom a v tomto období s covidom zomrelo 51 pacientov.

Choroby podobné chrípke dosiahli v Maďarsku epidemickú úroveň. Prvý tohtoročný týždeň navštívilo lekára s akútnou infekciou horných dýchacích ciest vyše 160.000 ľudí, o 20 percent viac než posledný vlaňajší týždeň a v prípade chrípke podobných ochorení zaznamenali až 50-percentný nárast.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)