Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Melbourne predlžuje lockdown, pribudlo tam 92 prípadov infekcie

Ľudia čakajú v rade na očkovanie 18. augusta 2021 v Sydney, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V dôsledku zrýchlenia očkovacieho programu však úrady v Novom Južnom Walese očakávajú, že do októbra bude plne zaočkovaných proti covidu 70 percent všetkých dospelých obyvateľov tohto štátu.

Melbourne 29. augusta (TASR) - Úrady v austrálskom štáte Viktória rozhodli v nedeľu o predĺžení lockdownu v Melbourne, druhom najväčšom meste v krajine.

Ako píše agentúra AFP, v poradí šiesty lockdown, ktorým sa momentálne riadi takmer sedem miliónov obyvateľov Melbournu a okolitých oblastí mal po štyroch týždňoch pôvodne skončiť vo štvrtok. Premiér štátu Viktória Daniel Andrews však opatrenia predĺžil po tom, čo za ostatných 24 hodín pribudlo 92 nových prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2

"V komunite máme stále príliš veľa prípadov na to, aby sme dokázali otvoriť a vrátiť (ľuďom) ...tie slobody, ktoré si vážime, a tie, ktoré zúfalo chceme späť," povedal Andrews. Premiér však nespresnil, o koľko dní lockdown predĺžil.

Medzitým susedný štát Nový Južný Wales (NSW), v ktorom sa nachádza aj Sydney, najľudnatejšie mesto v Austrálii, zaznamenal v nedeľu 1218 nových prípadov. V Novom Južnom Walese evidujú od polovice júna takmer 19.000 nakazených.

V dôsledku zrýchlenia očkovacieho programu však úrady v NSW očakávajú, že do októbra bude plne zaočkovaných proti covidu 70 percent všetkých dospelých obyvateľov tohto štátu.

Vedúci predstavitelia Austrálie sa zároveň dohodli na celonárodnom pláne na postupné rušenie obmedzení po tom, čo každý štát dosiahne najprv 70 percentnú a následne 80 percentnú zaočkovanosť.

V tejto 25-miliónovej krajine doposiaľ zaznamenali zhruba 51.000 prípadov nákazy; v spojitosti s ochorením COVID-19 tam zomrelo takmer 1000 ľudí.