Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Mexiko povolí zakotviť výletným lodiam s nakazenými na palube

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bezpríznakové osoby môžu pokračovať vo svojich aktivitách v rámci cestovného ruchu. Musia však dodržiavať príslušné pandemické opatrenia.

Mexiko 29. decembra (TASR) - Vláda Mexika v utorok oznámila, že v mexických prístavoch povolí zakotviť výletným lodiam, na palube ktorých sa nachádzajú osoby nakazené koronavírusom. Informovala o tom agentúra AP.

Mexické ministerstvo zdravotníctva v utorok uviedlo, že Mexiko rešpektuje požiadavku Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a bude prijímať výletné lode, ktoré požiadajú o povolenie zakotviť v jeho prístavoch, napísal na svojej webovej stránke denník El País.

Osoby s príznakmi COVID-19 alebo s pozitívnym testom na toto ochorenie budú musieť zostať v karanténe. Mexické úrady im v prípade potreby poskytnú zdravotnú starostlivosť.

Bezpríznakové osoby môžu pokračovať vo svojich aktivitách v rámci cestovného ruchu. Musia však dodržiavať príslušné pandemické opatrenia.

Úrady v mexickom štáte Jalisco pred niekoľkými dňami odmietli prijať loď, na palube ktorej bolo viacero pasažierov s potvrdeným covidom, pripomína AP. Lodi spoločnosti Holland America Line (HAL) vo štvrtok 21. decembra nepovolili zakotviť v prístave Puerto Vallarta po tom, ako malo 21 členov jej posádky pozitívne test, napísala na svojej webovej stránke stanica CNN s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v štáte Jalisco.

Tejto výletnej lodi však neskôr povolili zakotviť v prístave Guaymas v mexickom štáte Sonora na severozápade krajiny, píše El País.

Mexiko je jednou z mála krajín, ktoré počas pandémie nezaviedli obmedzenia v oblasti cestného ruchu a ani povinné testy či rúška pre návštevníkov. Takéto opatrenia by podľa vlády uškodili cestovnému ruchu, zisky z ktorého tvoria 8,5 percenta HDP tejto stredoamerickej krajiny, píše AP.

V Mexiku je plne zaočkovaných 88 percent dospelého obyvateľstva. Od začiatku pandémie tu zaznamenali 3.956.372 prípadov nákazy a 298.944 súvisiacich úmrtí.