Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Žiadosti o preplatenie nákladov na testovanie je možné podať do marca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za december sa bude preplácať za jeden test päť eur, za január je suma kompenzácie stanovená na štyri eurá.

Bratislava 2. marca (TASR) – Firmy, ktoré zatiaľ nepodali žiadosť o preplatenie nákladov na povinné testovanie zamestnancov, majú túto možnosť otvorenú do konca marca. Na žiadosti podané po tomto termíne sa nebude prihliadať, upozornilo v stredu Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Kompenzácia nákladov sa týka testovania, ktoré bolo povinné počas decembra a januára.

"Ministerstvo v záujme zníženia administratívnej záťaže a čo najplynulejšieho vybavovania žiadostí odporúča firmám podať jednu spoločnú žiadosť za oba mesiace – teda za december aj za január," uviedlo MH. Žiadosť je možné vypracovať a odoslať iba prostredníctvom na to určeného formulára cez portál verejnej správy slovensko.sk. Rezort podotkol, že firmám nezasiela informáciu o schválení žiadosti, ale iba upozornenie o prípadnom neschválení, aby mali žiadatelia možnosť podať novú opravenú žiadosť.

Za december sa bude preplácať za jeden test päť eur, za január je suma kompenzácie stanovená na štyri eurá. Ďalšie euro štát preplatí za náklady spojené s testovaním každého plne neočkovaného zamestnanca a zamestnanca, ktorý neprekonal ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami. Informácie k vypracovaniu žiadostí sú zverejnené na webe ministerstva https://www.mhsr.sk/koronavirus/testovanie-firiem-2021. Doplňujúce otázky je možné posielať na testovaniefiriem@mhsr.sk.