Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Mimoriadny sumit APEC-u sa zaoberá pandémiou ochorenia COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na konferencii sa zúčastňujú aj prezidenti USA, Číny a Ruska - Joe Biden, Si Ťin-pching a Vladimir Putin.

Wellington 16. júla (TASR) - Lídri krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) začali v piatok prostredníctvom videokonferencie rokovania o spoločnom postupe v boji proti pandémii ochorenia COVID-19 a súvisiacej hospodárskej kríze. Informovala o tom agentúra AFP.

Toto mimoriadne zasadnutie vedúcich predstaviteľov 21 krajín zvolala novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Regulárny summit APEC-u je naplánovaný na november, niektorým problémom súvisiacim s pandémiou je však podľa nej potrebné venovať okamžitú pozornosť.

Ardernová už predtým podľa AFP naznačila, že chce, aby Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) mala viac právomocí. Takisto žiada zlepšenie medzinárodnej spolupráce v oblasti očkovania a zvýšenie zdrojov pre program COVAX. Ten bol založený s cieľom zabezpečiť spravodlivú distribúciu očkovacích látok vo svete.

Na konferencii sa zúčastňujú aj prezidenti USA, Číny a Ruska - Joe Biden, Si Ťin-pching a Vladimir Putin. Prítomní budú i premiéri Japonska a Austrálie Jošihide Suga a Scott Morrison.

Biely dom pred začiatkom rozhovorov uviedol, že USA majú v úmysle plniť úlohu zásobárne vakcín pre oblasť Tichomoria.