Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Minister zahraničných vecí má pripraviť plán navrátenia Slovákov domov

Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Pellegrini uviedol, že ministerstvo zahraničných vecí bude kontrolovať spôsob dopravy a stanoví si aj kľúč, podľa ktorého bude určovať prioritu, o koho sa štát postará čo najskôr.

Bratislava 15. marca (TASR) - Minister zahraničných vecí má pripraviť plán repatriácie občanov Slovenska domov. V zahraničí sa totiž stále nachádza veľa občanov, ktorí sa dožadujú svojho príchodu na Slovensko. Občania majú byť v kontakte s veľvyslanectvami, aby ministerstvo vedelo, koľko ich je, a aby mohlo prijať rozhodnutie, kedy a akou formou ich prepraviť. Informovali o tom premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) po mimoriadnom nedeľnom rokovaní vlády.



Pellegrini uviedol, že ministerstvo zahraničných vecí bude kontrolovať spôsob dopravy a stanoví si aj kľúč, podľa ktorého bude určovať prioritu, o koho sa štát postará čo najskôr. "Na poslednom mieste to budú ľudia, ktorí si šli oddýchnuť do zahraničia alebo si tam šli zahrať golf," podotkol premiér.

Ľudia, ktorí sa budú skupinovo vracať zo zahraničia autobusom alebo vládnym špeciálom, pôjdu do povinnej karantény. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) priblížila, že od ľudí potom budú žiadať, aby zotrvali v zariadeniach ministerstva v Gabčíkove, na Donovaloch alebo v Liptovskom Jáne. "Nebudeme od nich vymáhať poplatok za ubytovanie, iba za stravu," povedal Pellegrini. Doplnil, že tí, ktorí sa budú vracať zo zahraničia individuálne, môžu ostať aj v domácej karanténe. Ak by bol veľký nápor na ubytovacie zariadenia rezortu vnútra, tak vláda podľa premiéra aktivuje aj ďalšie zariadenia iných ministerstiev.

Pellegrini hovorí, že vláda dokáže zistiť počet slovenských SIM kariet, ktoré sa nachádzajú v zahraničí, avšak nie všetci sa podľa neho chcú vrátiť domov. "Reálne, až keď prejavia svoju vôľu, budeme vedieť, koľkí sú," poznamenal.

Ak by na Slovensko chcela prísť matka, ktorá má slovenské občianstvo, s deťmi, ktoré majú iné občianstvo, stačí na prechod cez hranice iba pas, povedala Saková. Dôvodom je podľa nej zlúčenie rodiny.

Premiér avizoval, že vláda pripravila aj webovú stránku korona.gov.sk, na ktorej sa občania SR dozvedia všetky aktuálne informácie o ochorení a opatreniach.