Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Záujem o samotestovanie žiakov sa zvyšuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasne prebieha aj distribúcia antigénových samotestov do škôl.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vidí prínos v samotestovaní žiakov antigénovými testami, pretože tak dokáže udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach a minimalizovať riziko zatvárania škôl. Ako uviedol pre TASR odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva, za pomoci Ministerstva vnútra SR rozdistribuovali zo skladov Štátnych hmotných rezerv SR celkovo osem miliónov antigénových samotestov.

Súčasne prebieha aj distribúcia antigénových samotestov do škôl. "Počty antigénových samotestov, ktoré boli distribuované do škôl, priebežne spracovávame," uviedli z rezortu školstva.

Na začiatku školského roka 2021/2022 umožnilo ministerstvo školstva využiť možnosť antigénového samotestovania pre žiakov, ktorých rodičia prejavili o takýto druh testovania záujem. Rezort školstva tvrdí, že antigénové samotesty boli distribuované v počte 25 kusov na žiaka. Viacerí rodičia začiatkom školského roka pre TASR potvrdili, že takýto počet testov nedostali. "Z dôvodu obrovského záujmu o antigénové samotesty sa aktuálne distribuujú antigénové samotesty v počte päť kusov na žiaka, ktoré by mali žiakovi vydržať dva a pol týždňa. Od 27. októbra sa distribuujú antigénové testy, ktoré sú balené v krabiciach po päť kusov," spresnili z ministerstva školstva. Na žiaka teda podľa ministerstva pripadá jedna škatuľa, ktorá obsahuje päť kusov antigénových samotestov.

Rezort školstva tvrdí, že neustále pracuje na udržaní bezpečného prostredia v školách a školských zariadeniach, a tak minimalizuje riziko zatvárania škôl. "A preto distribúcia antigénových samotestov bude naďalej pokračovať aj na základe disponibilných možností Správy štátnych hmotných rezerv SR," doplnilo ministerstvo.

O samotestovanie žiakov je podľa ministerstva školstva obrovský záujem. "Už v auguste prejavilo záujem o antigénové samotestovanie cez 430.000 rodičov žiakov. Ten sa zvýšil aj pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu," dodali z ministerstva školstva.