Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Epidemická situácia sa na Slovensku vyvíja priaznivo, tvrdí Mišík

Na archívnej snímke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík v Bratislave 2. júna 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Tempo poklesu je na Slovensku stabilné.

Bratislava 7. júla (TASR) – Epidemická situácia sa na Slovensku vyvíja priaznivo. Mierne stúpol len počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii. V stredu o tom informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

"Výraznejšie nám klesli počty prípadov aj počty hospitalizovaných. Jemne stúpli počty ventilovaných pacientov na 15, čo sa ale pri tomto nižšom počte pacientov môže stať, že prídu zrovna niektoré komplikovanejšie prípady," uviedol s tým, že tempo poklesu je na Slovensku stabilné.



Ako ďalej informoval, v rámci Európy je situácia rôznorodá. Najviac prípadov na 100.000 obyvateľov zaznamenali na Cypre, vo Veľkej Británii, Portugalsku, Španielsku či Rusku. S výnimkou susedného Česka však ide v okolitých krajinách o pokles prípadov nového koronavírusu.

Stúpol aj počet vakcinovaných proti ochoreniu COVID-19, primárne sa očkovali ľudia druhými dávkami. Dáta ukazujú na to, že najviac ľudí čaká na vakcínu v Dunajskej Strede.



Takmer 900.000 ľudí vo vekovej kategórii nad 50 rokov je stále bez vakcinačnej ochrany. Úroveň zaočkovanosti v tejto vekovej skupine je rôznorodá. Najsilnejšia je na západe Slovenska. Podľa Mišíka vidno v rámci tejto témy veľké regionálne rozdiely.