Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Mišík: Upúšťa sa od COVID automatu, opatrenia budú celoplošné

Na archívnej snímke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. Foto: TASR - Dano Veselský

Do tejto vlny omikron vstupujeme s relatívne vysokou záťažou v nemocniciach, komentoval Mišík.

Bratislava 12. januára (TASR) - Slovensko upúšťa od COVID automatu, nové opatrenia platné od stredy 19. januára budú platiť celoplošne. Ako vysvetlil riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Matej Mišík, dôvodom je rýchlosť šírenia novej mutácie a nepredvídateľnosť situácie.



"Do tejto vlny omikron vstupujeme s relatívne vysokou záťažou v nemocniciach. Stále je v nich ešte okolo 2000 pacientov s COVID-19 a až 200 na umelej pľúcnej ventilácií. Ale oproti minulým týždňom pokračuje pokles aj v počte prípadov aj hospitalizácií, čiže postupne si vytvárame priestor na zvládanie nadchádzajúcej vlny," komentoval Mišík.



Do nemocníc v priemere denne prijímajú 135 pacientov. Ako poukázal Mišík, počas delty vlny to bolo až 400 chorých denne. Hospitalizáciu si za mesiac vyžadovali 4950 neočkovaných ľudí, kým prijatých očkovaných bolo 1230.

Na Slovensku je už zaočkovaných viac ako 2,7 milióna osôb. Vyše 1,1 milióna osôb dostalo už aj posilňovaciu dávku. V skupine nad 60 rokov má tretiu dávku 76 percent z plne očkovaných.