Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Mnohé očkovacie centrá Francúzska sa stali terčom vandalizmu

Muž dostáva vakcínu proti ochoreniu Covid-19 od konkorzia Pfizer/BionTech vo vakcinačnom centre 13. júla 2021 vo Versailles, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V júli sa Dávidove hviezdy - aké museli nosiť židia v období nacizmu - objavili nasprejované na budove očkovacieho strediska v obci Neuillé-Pont-Pierre na západe krajiny.

Paríž 11. augusta (TASR) - Mnohé francúzske vakcinačné centrá, v ktorých sa očkuje proti covidu, a testovacie stanice sa v uplynulých týždňoch stali terčom vyčíňania vandalov. Páchatelia na ne namaľovali napríklad svastiky alebo nápisy ako "kolaborant", "nacista" či "genocída". Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

V júli sa Dávidove hviezdy - aké museli nosiť židia v období nacizmu - objavili nasprejované na budove očkovacieho strediska v obci Neuillé-Pont-Pierre na západe krajiny. Tamojší starosta Michel Jollivet pre televíziu BFM v súvislosti s týmto incidentom uviedol: "Tieto hrôzy už odstraňujeme; je to ohavné. Tieto rasistické a zbabelé útoky postihli i ďalšie centrá. Na plagáte jedného vakcinačného centra namaľovali terč pre streľbu zo zbrane."

V obci Lans-en-Vercors na juhovýchode Francúzska niekto posprejoval budovu kultúrneho strediska, kde sa nachádza i očkovacie centrum, protivakcinančnými grafitmi. Vandali tiež úmyselne otvorili kohútiky na požiarnych hadiciach, takže voda zaplavila miestnosti v budove, napísali lokálne noviny Le Dauphiné Libéré.

V meste Urrugne v Pyrenejách niekto zapálil stan očkovacieho centra a v Audincourte na východe krajiny niekto zámerne prerušil dodávky elektriny, čo ohrozilo kvalitu vakcín uskladnených v chladničkách. V nedeľu sa na vakcinačnom centre v Toulouse podľa lokálnych médií objavil nápis: "Jedného dňa to tu všetko vyletí do vzduchu".
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Stanica BFM priblížila, že v uplynulých týždňoch bol v priemere hlásený jeden takýto útok za deň, často išlo o malé mestá, v ktorých na poriadok dohliada len malé množstvo policajtov a ktoré nedisponujú rozsiahlymi kamerovými systémami.

"Poškodzovanie vakcinačných centier mnoho vypovedá o motívoch páchateľov, ktorých nájdeme," napísal na Twitteri minister zdravotníctva Olivier Véran. Prísne tresty pre ľudí zodpovedných za tieto skutky prisľúbil aj minister vnútra Gérald Darmanin. Zatiaľ však zadržali len malý počet podozrivých.

Reuters poukazuje na to, že počet takýchto vandalských činov sa zvýšil pred tým, než tento týždeň v krajine rozšírili zoznam lokalít, kde je povinný tzv. covidový pas. Obyvatelia Francúzska sa ním od pondelka musia preukázať aj pri vstupe do reštaurácií, či kaviarní, i v diaľkovej doprave, čo vyvoláva silný nesúhlas časti verejnosti. Covidové certifikáty sú vo Francúzsku povinné už od 21. júla pri návšteve múzeí, divadiel či kín.