Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Moderna postaví v Austrálii prvú továreň na vakcíny proti covidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Austrálsky premiér Anthony Albanese uviedol, že rozhodnutie Moderny postaviť novú továreň v Melbourne bol zo strany tejto farmaceutickej spoločnosti "prejavom dôvery" v Austráliu.

Canberra 15. augusta (TASR) - Farmaceutická spoločnosť Moderna v pondelok oznámila, že v austrálskom Melbourne plánuje otvoriť prvú továreň na výrobu mRNA vakcín proti ochoreniu COVID-19 na južnej pologuli. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Továreň, ktorá sa bude nachádzať v areáli jednej z najväčších austrálskych univerzít – melbournskej Univerzity Monash – má plánovanú ročnú výrobnú kapacitu 100 miliónov dávok očkovacích látok na COVID-19, chrípku a ďalšie ochorenia.

Stavba továrne na mRNA vakcíny by sa mala začať už tento rok a dokončiť ju plánujú v roku 2024.

Austrálsky premiér Anthony Albanese v pondelok uviedol, že rozhodnutie Moderny postaviť novú továreň v Melbourne bol zo strany tejto farmaceutickej spoločnosti "prejavom dôvery" v Austráliu. Dodal, že nová výrobná hala nie je len otázkou zdravia a vedy, ale aj záležitosťou národnej bezpečnosti, keďže Austrália počas pandémie trpela závažným nedostatkom očkovacích látok.

"Musíme u nás vyrábať viac vecí. Nemôžeme sa zmieriť s tým, že byť na konci svetových dodávateľských reťazcov je v poriadku," upozornil Albanese.

V uplynulých týždňoch začal v Austrálii opätovne narastať počet nových prípadov nákazy koronavírusom. V roku 2022 sa ochorenie COVID-19 stalo tamojšou treťou najčastejšou príčinou úmrtí.