Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Moderna požiadala o schválenie štvrtej dávky vakcíny proti COVID-19

Na archívnej snímke vakcína proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

V porovnaní so spoločnosťou Pfizer, ktorá požiadala o autorizáciu štvrtej dávky len pre seniorov, sa žiadosť Moderny vzťahuje na celú dospelú populáciu.

Washington 18. marca (TASR) - Farmaceutická spoločnosť Moderna vo štvrtok predložila americkej Správe potravín a liečiv (FDA) žiadosť na schválenie podávania štvrtej dávky vakcíny proti koronavírusu pre dospelých. TASR správu prevzala z agentúry AP.

V porovnaní so spoločnosťou Pfizer, ktorá požiadala o autorizáciu štvrtej dávky len pre seniorov, sa žiadosť Moderny vzťahuje na celú dospelú populáciu.

V tlačovom vyhlásení spoločnosť uviedla, že rozšírením žiadosti na poskytnutie štvrtej dávky pre všetkých dospelých umožní Centru pre prevenciu a kontrolu chorôb a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pružnejšie rozhodovanie o tom, pre koho je štvrtá dávka vhodná. Osoby vo vyššom veku či s pridruženými diagnózami sú totiž na vznik ochorenia COVID-19 náchylnejšie.

Podľa šéfa Moderny Stéphana Bancela chce spoločnosť do augusta 2023 vyvinúť i vakcínu, ktorá by bola okrem ochorenia COVID-19 zároveň účinná aj voči chrípke a iným respiračným ochoreniam.

Na Slovensku je očkovanie štvrtou posilňujúcou dávkou proti ochoreniu COVID-19 odporúčané každému imunokompromitovanému pacientovi, ktorý má viac ako 18 rokov.