Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Moskovská polícia vyšetruje falošné potvrdenia o očkovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko zaznamenalo najvyšší oficiálny počet úmrtí na koronavírus v Európe – aj keď je pritom obviňované z oznamovania nižších počtov úmrtí oproti skutočnosti.

Moskva 8. júla (TASR) - Moskovská polícia vo štvrtok oznámila, že spustila desiatky vyšetrovaní falošných potvrdení o očkovaní proti koronavírusu. Neochota ľudí dať sa zaočkovať je totiž v Rusku stále veľmi silná aj napriek prudkému nárastu počtu nakazených, vysvetľuje tlačová agentúra AFP.

Ruský čierny trh s falšovanými dokladmi o očkovaní prekvitá, čo do veľkej miery spôsobuje práve nedôvera voči vakcíne domácej výroby Sputnik V, píše AFP.

Ilegálnemu obchodu sa dobre darí dokonca aj v čase, keď celú krajinu trápi tretia vlna pandémie a v posledných týždňoch zaznamenáva celoštátne rekordné počty úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

Vysokopostavený predstaviteľ polície v Moskve Pavel Milovanov podľa ruských tlačových agentúr uviedol, že otvorili 32 trestných prípadov falšovania potvrdení o očkovaní.

Úrady spustili očkovanie obyvateľstva vlani v decembri, ale zatiaľ je úplne zaočkovaných iba 18,5 milióna zo 146 miliónov Rusov, čiže 13 percent obyvateľov krajiny. Nedávne prieskumy verejnej mienky ukázali, že približne polovica Rusov sa nemieni dať zaočkovať.

V Moskve, ohnisku nákazy v Rusku, starosta Sergej Sobianin nedávno nariadil povinné očkovanie pre väčšinu zamestnancov služieb a zaviedol aj systém s QR kódom pre zákazníkov reštaurácií, ktorí sa dali zaočkovať alebo prekonali ochorenie COVID-19.

Milovanov vo štvrtok oznámil, že polícia začala trestné stíhanie aj v prípade falošného QR kódu.

Starosta Sobianin však vyhlásil, že nákaza v metropole sa v posledných dňoch už "stabilizovala". Podľa jeho slov je počet nových prípadov infekcie a hospitalizácií stále veľmi vysoký, ale aspoň "mierne klesol oproti maximám spred týždňa".

"Teraz nemusíme zavádzať ďalšie obmedzenia," povedal Sobianin vo štvrtok.

Rusko zaznamenalo najvyšší oficiálny počet úmrtí na koronavírus v Európe – aj keď je pritom obviňované z oznamovania nižších počtov úmrtí oproti skutočnosti. Započítava totiž len prípady, keď bol koronavírus stanovený po pitve ako hlavná príčina úmrtia, píše AFP.