Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Koronavírus

MPSVR pripravuje systém krízového riadenia v sociálnych službách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pracovnú skupinu vedie riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti rezortu práce Ján Hudák.

Bratislava 9. júla (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v spolupráci s odborníkmi z praxe pripravuje metodiku pre krízové riadenie sociálnych služieb v pandemickej situácii. Jej cieľom je vytvoriť taký súbor opatrení a postupov, ktoré v čase krízovej situácie zaistia bezpečné poskytovanie sociálnych služieb. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Michaela Slivková Kirňaková. Odborný dokument poslúži všetkým organizáciám a inštitúciám, ktoré pracujú alebo spolupracujú v oblasti sociálnych služieb. Už na ňom pracuje pracovná skupina.

"Počas leta sa pripravujeme na príchod potenciálnej tretej vlny pandémie. Druhú sa nám v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) podarilo zvládnuť výborne práve preto, že sme situáciu nepodcenili," poznamenal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Pracovnú skupinu vedie riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti rezortu práce Ján Hudák. "V súčasnosti nemáme na Slovensku žiadne ZSS, ktoré by malo pozitívneho zamestnanca alebo klienta na ochorenie COVID-19. K zlepšeniu situácie výrazne pomohlo očkovanie v zariadeniach," podotkol.

Ako vyčíslil rezort, k piatku dostalo prvú dávku vakcíny 40.810 ľudí v ZSS (99,88 %), druhou dávkou bolo zaočkovaných 40.522 ľudí (98,62 %) z tých, ktorí MPSVR požiadali o skupinovú formu očkovania.

"Aj keď COVID-19 ustúpi, skôr či neskôr príde iná pandémia. Preto potrebujeme mať stanovené jednotné postupy, ktoré nám pomôžu rýchlo a efektívne zvládnuť krízové situácie najmä v súvislosti s poskytovaním sociálnych služieb v prípade akejkoľvek krízovej situácie," dodal Hudák.

Slivková špecifikovala, že metodika pre krízové riadenie sociálnych služieb v pandemickej situácii sa zameria na rôzne oblasti poskytovania sociálnych služieb, napríklad na hygienicko-epidemiologickú a zdravotnú starostlivosť, psychologickú intervenciu, vzdelávanie zamestnancov a manažmentu, ale aj opatrenia pri zaistení bezpečného pohybu osôb či uzatvorenia pobytových foriem.

Pracovnú skupinu tvoria stáli a prizvaní členovia. "Prihlásiť sa však môže každý poskytovateľ sociálnych služieb so skúsenosťami, ktoré mu dokázali pomôcť pri prekonaní COVID-19 v zariadení," dodala hovorkyňa.