Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

V karanténe je v súčasnosti 67 zariadení sociálnych služieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Martin Baumann

V porovnaní s druhou vlnou pandémie sme dnes na úrovni jednej pätiny, čo sa týka počtu nakazených v zariadeniach, skonštatoval riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti na MPSVR Ján Hudák.

Bratislava 11. novembra (TASR) - V karanténe sa v súčasnosti nachádza 67 zariadení sociálnych služieb (ZSS), v ktorých je pozitívne testovaných 482 klientov a 220 zamestnancov. Informoval o tom vo štvrtok tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Rezort dodal, že aj vďaka 70- až 75-percentnej zaočkovanosti v ZSS sú priebehy ochorenia COVID-19 u zamestnancov aj klientov oproti druhej vlne miernejšie. Súčasnú situáciu v ZSS hodnotí MPSVR ako stabilizovanú.

"V porovnaní s druhou vlnou pandémie sme dnes na úrovni jednej pätiny, čo sa týka počtu nakazených v zariadeniach. Okrem vysokej zaočkovanosti je to aj vďaka našej príprave, keď sme počas leta a jesene vytvorili riadiacu metodiku pre krízové situácie v sociálnych službách, nastavili sme semafor aj Pandemický plán MPSVR SR," skonštatoval riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti na MPSVR Ján Hudák.

Čo sa týka očkovania treťou dávkou vakcíny proti COVID-19, doteraz o to požiadalo 362 ZSS. "O očkovanie prejavilo doposiaľ záujem 17.225 osôb (klientov a zamestnancov), pričom tretiu dávky vakcíny už dostalo približne 34 percent z nich," vyčíslil rezort práce.

Rezort vyzdvihol aj pravidelné zásobovanie zariadení ochrannými pomôckami a antigénovými testami. Zamestnanci sú tiež podľa Hudákových slov motivovaní odmenami a infekčným príplatkom. Ministerstvo pripomenulo aj opätovné dotácie na preplatenie doplnkov výživy, najmä vitamínu D3.