Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

K obmedzeniu služieb pristupujú aj niektoré matričné úrady

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rodné listy novorodencov sa na niektorých matrikách po dobu 14 dní nevydávajú.

Bratislava 13. marca (TASR) - K obmedzeniu služieb pristupujú pre výskyt nového koronavírusu aj niektoré matričné úrady. Okrem toho, že sa musia riadiť všeobecnými pokynmi a nariadeniami, ktoré vyplynuli zo záverov zasadnutia ústredného krízového štábu na zamedzenie a eliminovanie šírenia nového koronavírusu. Prijímanie ďalších opatrení je na rozhodnutí obecných či mestských zastupiteľstiev. Informovať by o nich mali na svojich webových stránkach. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Podľa informácií z niektorých matričných úradov sa pracovníci so snúbencami dohodli na preložení termínu sobáša, alebo sa obrad vykonal v obmedzenom počte prítomných osôb (napríklad len snúbenci, svedkovia a rodičia), alebo vieme o sobáši, ktorý sa uskutoční v domácom prostredí snúbencov," priblížilo ministerstvo.

Zo strany jednotlivých pracovísk boli prijaté opatrenia aj v súvislosti s úmrtiami. "Napríklad úmrtia na odporúčanie pracovníkov matričných úradov zabezpečujú len pohrebné služby, takže občania nechodia na úrad osobne a matričný úrad si s pohrebnou službou dohodne prevzatie dokladov a listín," uviedol rezort. Doplnil, že aj riešenie týchto životných situácií je na dohode matričného úradu a pozostalých.

Rodné listy novorodencov sa na niektorých matrikách po dobu 14 dní nevydávajú. Ide o mimoriadne opatrenie, zdôvodnené je s tým, že dieťa je po narodení 60 dní kryté zdravotnou poisťovňou matky.

"Vo všetkých prípadoch však platí, že treba v prvom rade dbať na ochranu vlastného zdravia a zdravia svojich blízkych a spoluobčanov a zvážiť mieru rizika, ktorému môžu byť ľudia vystavení," zdôraznilo ministerstvo.