Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Na Novom Zélande potvrdili výskyt variantu delta, pribudli 4 nakazení

Zákazníci čakajú v rade do supermarketu 17. augusta 2021 v Aucklande. Foto: TASR/AP

Odhalenie ďalších štyroch prípadov infekcie v stredu podľa Ardernovej svedčí o tom, že zavedenie lockdownu bolo oprávnené.

Wellington 18. augusta (TASR) - Za prvý prípad komunitného prenosu koronavírusu na Novom Zélande za posledný polrok je zodpovedný variant delta, uviedla v stredu novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s tým, že úrady zároveň odhalili ďalšie štyri prípady nákazy.

Ardernová ďalej informovala, že medzi novoinfikovanými je aj zdravotná sestra pracujúca v nemocnici v meste Auckland. Úrady nemocnicu uzavreli a momentálne testujú všetkých pacientov, ako aj personál.

Ako pripomína agentúra AFP, Nový Zéland po odhalení prvého prípadu nákazy v utorok okamžite zaviedol trojdňový celoštátny lockdown. V Aucklande a na neďalekom polostrove Coromandel však budú obmedzenia platiť týždeň.

Odhalenie ďalších štyroch prípadov infekcie v stredu podľa Ardernovej svedčí o tom, že zavedenie lockdownu bolo oprávnené. Predsedníčka vlády dodala, že stratégia jej vlády vírus úplne eliminovať, a nie len obmedziť jeho šírenie, bude fungovať aj proti nákazlivejšiemu variantu delta.

"Áno, delta predstavuje väčšiu hrozbu, ale rovnaké nástroje, ktoré fungovali predtým, budú fungovať aj teraz, ak budeme dodržiavať pravidlá," uviedla Ardernová s tým, že vo vzorkách odpadových vôd doteraz neboli detegované žiadne častice koronavírusu.

Naposledy bolo šírenie koronavírusu v rámci komunity na Novom Zélande zaznamenané 28. februára. Infikovaný, ktorého úrady odhalili v utorok, podľa doterajších informácií nemal cestovateľskú anamnézu a nebol ani v kontakte so žiadnou osobou prichádzajúcou zo zahraničia.

Nový Zéland sa považuje za jednu z najúspešnejších krajín na svete v súvislosti so zvládnutím pandémie koronavírusu. Krajina od začiatku pandémie zaznamenala len 26 úmrtí, pričom má celkový počet takmer päť miliónov obyvateľov.