Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Na novoročný koncert vo Viedni vpustia kvôli omikronu iba 1000 divákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Koncert Viedenských filharmonikov je vypredaný a nové obmedzenia znamenajú, že 700 držiteľov lístkov sa na ňom nebude môcť zúčastniť.

Viedeň 27. decembra (TASR) - Na tradičnom novoročnom koncerte vo Viedni sa bude môcť zúčastniť 1. januára najviac 1000 divákov. Dôvodom je šírenie vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron. V pondelok o tom informovala agentúra DPA.

Koncert Viedenských filharmonikov je vypredaný a nové obmedzenia znamenajú, že 700 držiteľov lístkov sa na ňom nebude môcť zúčastniť. Lístky im však budú platiť o rok neskôr.

Nové opatrenia sa týkajú aj piatkového silvestrovského koncertu, ako aj štvrtkovej generálky.

Sprísnené protiepidemické opatrenia, ktoré rakúska vláda oznámila minulý týždeň, vstúpili do platnosti v pondelok, približuje DPA. Organizátori podujatí s viac ako 1000 návštevníkmi musia od ľudí vyžadovať potvrdenie o absolvovaní podania posilňovacej dávky proticovidovej vakcíny, ako aj negatívny výsledok PCR testu.

Viedenská filharmónia sa preto rozhodla obmedziť počet návštevníkov na 1000, aby tak umožnila vstup aj pre ľudí bez tretej dávky vakcíny.

Viedenské valčíky, polky a marše pod vedením dirigenta Daniela Barenboima budú vysielať televízne stanice vo viac ako 90 krajinách sveta.

Nový koronavírusový variant omikron od nedele prevláda medzi infekčnými prípadmi nákazy, ktoré testy potvrdili vo Viedni.

V nedeľu zaznamenali v Rakúsku celkovo len 1717 nových prípadov nákazy, čo súvisí aj s výrazne nižším počtom testov počas vianočných sviatkov. Sedemdňová incidencia sa znížila na 166,9 prípadu na 100.000 obyvateľov. Vo Viedni a v spolkovej krajine Burgenland tento ukazovateľ však už znova mierne stúpa.