Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady variantu omikron

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Celkovo je v krajine potvrdených sedem prípadov variantu omikron.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady variantu omikron nového koronavírusu. Dve osoby boli zaočkované dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19, jedna nezaočkovaná. Celkovo je v krajine potvrdených sedem prípadov variantu omikron. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Prvá osoba sa nakazila v spoločnej domácnosti s osobami, u ktorých už bol omikron potvrdený po návrate zo zahraničia. "Osoba od začiatku dodržiavala režim karantény a po pozitívnom testovaní domácu izoláciu. Klinický priebeh ochorenia bol ľahký," opísal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Druhá osoba bola bez cestovateľskej anamnézy, ochorenie sa prejavilo klinickými príznakmi. "Kontakty boli zabezpečené a testované, pozitívne vzorky budú sekvenované," uistil Mikas. Tretia nezaočkovaná osoba má potvrdenú cestovateľskú anamnézu, na územie Slovenska sa vrátila z Afriky. "Karanténa po príchode na Slovensko bola dodržaná," uviedol Mikas.

Vzhľadom na vlastnosti variantu a zaznamenaný výskyt u osoby bez cestovateľskej anamnézy ÚVZ predpokladá, že reálny výskyt omikronu v populácii je vyšší, než naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek.

ÚVZ preto dôrazne odporúča dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 a dôsledne dodržiavať protiepidemické opatrenia. "Očkovaním sa významne zníži riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19," dodal Mikas.

Podľa ECDC bol variant omikron k 19. decembru potvrdený v 28 európskych krajinách vrátane Slovenska.